Peter Weenink: ‘We volgen de persconferenties met spanning’


Bij kaasboerderij Weenink is de verkoop via de webshop verdrievoudigd
dinsdag, 31 maart, 2020

Het openbare leven in Nederland en Vlaanderen ligt als gevolg van de uitbraak van het coronavirus goeddeels stil. Maar het werk in de melkveehouderij gaat iedere dag door. Hoe lukt dat? En hoe raakt deze crisis mensen persoonlijk? Veeteelt belt vanuit het thuiskantoor met werkers in het veld. Peter Weenink exploiteert in Lievelde een multifunctioneel melkveebedrijf met 95 koeien, een kaasmakerij, een landwinkel met horeca en een recreatietak. Hij heeft 15 mensen in dienst.

‘De Achterhoek is tot nu toe gelukkig redelijk gespaard gebleven van coronabesmettingen. Mijn familieleden en medewerkers zijn gezond. Wel ken ook ik inmiddels iemand die aan corona is overleden. Het komt, hoe dan ook, toch steeds een beetje dichterbij en dat maakt ons voorzichtiger. Koffiedrinken doen de medewerkers nu bijvoorbeeld in verschillende groepen om het risico op onderlinge besmetting te minimaliseren.’

Weer geen normaal jaar

‘We hadden na twee extreem droge jaren met extreem hoge voerkosten gehoopt op een normaal jaar. Die hoop is al vervlogen. De financiële schade kunnen we nu nog niet overzien, maar een normaal jaar zal het zeker niet worden. De horeca zit dicht en alle groepsactiviteiten voor april en mei zijn geannuleerd, terwijl we in deze tak normaal gesproken een groot deel van de omzet realiseren in het voorseizoen. Voor een deel van onze medewerkers hebben we dan ook al gebruikgemaakt van de regeling voor arbeidstijdverkorting van de overheid.’

Kaasverkoop via webshop

‘Gelukkig mag onze winkel tot nu toe open blijven, net als de landwinkels van collega’s waar we aan leveren. We merken dat vaste klanten blijven komen en zeker niet minder besteden. Maar de aanloop van groepen en toeristen zijn we kwijt. Overigens is er ook een lichtpuntje. Sinds anderhalf jaar verkopen we kaas via een webshop en de omzet daarvan is – hoewel nog relatief bescheiden – in de laatste weken verdrievoudigd.’

‘Omdat we twee derde van de melk verwerken tot kaas, raakt de gevreesde daling van de melkprijs ons direct iets minder hard. Maar uiteindelijk blijkt er altijd een koppeling te zijn tussen de melkprijs en de kaasprijs. Op termijn zullen we een melkprijsdaling zeker gaan merken.’

Gevolgen van de maatregelen

‘We volgen de persconferenties van het kabinet met spanning. De beperkende maatregelen die de overheid oplegt, hebben grote gevolgen voor ons bedrijf.’

‘Maar misschien nog wel belangrijker is de reactie van de bevolking op deze crisis, ook als de maatregelen weer worden opgeheven. Als bijvoorbeeld veel mensen besluiten om dit jaar niet naar het buitenland op vakantie te gaan, kunnen we in de zomer misschien nog een deel van het slechte voorseizoen goedmaken. Maar als ze besluiten om de hand helemaal op de knip te houden, zullen wij dat hard gaan voelen.’

 


0 reacties

Bij kaasboerderij Weenink is de verkoop via de webshop verdrievoudigd
dinsdag, 31 maart, 2020

Het openbare leven in Nederland en Vlaanderen ligt als gevolg van de uitbraak van het coronavirus goeddeels stil. Maar het werk in de melkveehouderij gaat iedere dag door. Hoe lukt dat? En hoe raakt deze crisis mensen persoonlijk? Veeteelt belt vanuit het thuiskantoor met werkers in het veld. Peter Weenink exploiteert in Lievelde een multifunctioneel melkveebedrijf met 95 koeien, een kaasmakerij, een landwinkel met horeca en een recreatietak. Hij heeft 15 mensen in dienst.

‘De Achterhoek is tot nu toe gelukkig redelijk gespaard gebleven van coronabesmettingen. Mijn familieleden en medewerkers zijn gezond. Wel ken ook ik inmiddels iemand die aan corona is overleden. Het komt, hoe dan ook, toch steeds een beetje dichterbij en dat maakt ons voorzichtiger. Koffiedrinken doen de medewerkers nu bijvoorbeeld in verschillende groepen om het risico op onderlinge besmetting te minimaliseren.’

Weer geen normaal jaar

‘We hadden na twee extreem droge jaren met extreem hoge voerkosten gehoopt op een normaal jaar. Die hoop is al vervlogen. De financiële schade kunnen we nu nog niet overzien, maar een normaal jaar zal het zeker niet worden. De horeca zit dicht en alle groepsactiviteiten voor april en mei zijn geannuleerd, terwijl we in deze tak normaal gesproken een groot deel van de omzet realiseren in het voorseizoen. Voor een deel van onze medewerkers hebben we dan ook al gebruikgemaakt van de regeling voor arbeidstijdverkorting van de overheid.’

Kaasverkoop via webshop

‘Gelukkig mag onze winkel tot nu toe open blijven, net als de landwinkels van collega’s waar we aan leveren. We merken dat vaste klanten blijven komen en zeker niet minder besteden. Maar de aanloop van groepen en toeristen zijn we kwijt. Overigens is er ook een lichtpuntje. Sinds anderhalf jaar verkopen we kaas via een webshop en de omzet daarvan is – hoewel nog relatief bescheiden – in de laatste weken verdrievoudigd.’

‘Omdat we twee derde van de melk verwerken tot kaas, raakt de gevreesde daling van de melkprijs ons direct iets minder hard. Maar uiteindelijk blijkt er altijd een koppeling te zijn tussen de melkprijs en de kaasprijs. Op termijn zullen we een melkprijsdaling zeker gaan merken.’

Gevolgen van de maatregelen

‘We volgen de persconferenties van het kabinet met spanning. De beperkende maatregelen die de overheid oplegt, hebben grote gevolgen voor ons bedrijf.’

‘Maar misschien nog wel belangrijker is de reactie van de bevolking op deze crisis, ook als de maatregelen weer worden opgeheven. Als bijvoorbeeld veel mensen besluiten om dit jaar niet naar het buitenland op vakantie te gaan, kunnen we in de zomer misschien nog een deel van het slechte voorseizoen goedmaken. Maar als ze besluiten om de hand helemaal op de knip te houden, zullen wij dat hard gaan voelen.’

 

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.