maandag, 13 januari, 2020 Concentreer de hoogproductieve melkveehouderij in gebieden die daar het meest geschikt voor zijn. En reserveer andere gebieden voor verbrede bedrijven. Dit bepleit Pieter Winsemius in een ingezonden brief in het dagblad Trouw. Winsemius is onder andere oud-minister van Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) voor de VVD, oud-voorzitter van Natuurmonumenten en lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Situatie over 30 jaarWinsemius schetst een indeling van Nederland die over dertig jaar gerealiseerd zou kunnen zijn. Deze biedt volgens hem enerzijds ruimte aan een efficiënte melkveehouderij en anderzijds aan herstel en ontwikkeling van natuur. Volgens de oud-minister zou de huidige 1,4 miljoen hectare grasland opgedeeld kunnen worden in drie gebieden. Efficiënte melkveehouderijHij denkt daarbij aan een gebied van zo’n 0,5 miljoen hectare dat optimaal ingericht zou kunnen worden voor de hoogproductieve melkveehouderij. Wel krijgen deze veehouders te maken met strenge eisen aan de uitstoot van stikstof. Met een veebezetting van 2,5 koe per hectare en een gemiddelde melkproductie van 10.000 kilo per koe zou hier tegen een concurrerende kostprijs op jaarbasis 12,5 miljard kilo melk geproduceerd kunnen worden. Dit is het overgrote deel van de huidige nationale productie van 15 miljard kilo. Verbrede melkveehouderijEen tweede gebied van nog eens 0,5 miljoen hectare zou kunnen fungeren als bufferzone rond steden en natuur. In deze gebieden is ruimte voor een verbrede melkveehouderij met nevendoelstellingen, zoals agrarisch natuurbeheer. Met één koe met een gemiddelde melkproductie van 6000 kilo melk per hectare kan hier in dit gebied in totaal 3 miljard kilo melk worden geproduceerd. Via een hogere melkprijs en beloning voor groende diensten zouden veehouders in deze gebieden ook een goed inkomen moeten kunnen realiseren. Geen hapsnapmaatregelenHet derde gebied (ongeveer 0,4 miljoen hectare) bestempelt Winsemius als overloopgebied dat op termijn een andere bestemming kan krijgen, zoals woningbouw, recreatie of natuur. ‘Als dit het eindspel is, dan dienen we op korte termijn keuzes te maken. Het geeft geen pas om nu hapsnapmaatregelen te nemen, zolang ze maar optellen tot een bepaalde stikstofbeperking. Ze zijn onnodig duur en leiden niet tot de wenselijke combinatie van een moderne landbouw en een robuuste natuur’, aldus de voormalige bewindsman.
0 reacties
|
Oud-minister Winsemius: ‘Ruimte voor efficiënte melkveehouderij’
![]() |
Concentreer de hoogproductieve melkveehouderij in gebieden die daar het meest geschikt voor zijn. En reserveer andere gebieden voor verbrede bedrijven. Dit bepleit Pieter Winsemius in een ingezonden brief in het dagblad Trouw.
Winsemius is onder andere oud-minister van Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) voor de VVD, oud-voorzitter van Natuurmonumenten en lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.
Situatie over 30 jaar
Winsemius schetst een indeling van Nederland die over dertig jaar gerealiseerd zou kunnen zijn. Deze biedt volgens hem enerzijds ruimte aan een efficiënte melkveehouderij en anderzijds aan herstel en ontwikkeling van natuur.
Volgens de oud-minister zou de huidige 1,4 miljoen hectare grasland opgedeeld kunnen worden in drie gebieden.
Efficiënte melkveehouderij
Hij denkt daarbij aan een gebied van zo’n 0,5 miljoen hectare dat optimaal ingericht zou kunnen worden voor de hoogproductieve melkveehouderij.
Wel krijgen deze veehouders te maken met strenge eisen aan de uitstoot van stikstof. Met een veebezetting van 2,5 koe per hectare en een gemiddelde melkproductie van 10.000 kilo per koe zou hier tegen een concurrerende kostprijs op jaarbasis 12,5 miljard kilo melk geproduceerd kunnen worden. Dit is het overgrote deel van de huidige nationale productie van 15 miljard kilo.
Verbrede melkveehouderij
Een tweede gebied van nog eens 0,5 miljoen hectare zou kunnen fungeren als bufferzone rond steden en natuur. In deze gebieden is ruimte voor een verbrede melkveehouderij met nevendoelstellingen, zoals agrarisch natuurbeheer. Met één koe met een gemiddelde melkproductie van 6000 kilo melk per hectare kan hier in dit gebied in totaal 3 miljard kilo melk worden geproduceerd.
Via een hogere melkprijs en beloning voor groende diensten zouden veehouders in deze gebieden ook een goed inkomen moeten kunnen realiseren.
Geen hapsnapmaatregelen
Het derde gebied (ongeveer 0,4 miljoen hectare) bestempelt Winsemius als overloopgebied dat op termijn een andere bestemming kan krijgen, zoals woningbouw, recreatie of natuur.
‘Als dit het eindspel is, dan dienen we op korte termijn keuzes te maken. Het geeft geen pas om nu hapsnapmaatregelen te nemen, zolang ze maar optellen tot een bepaalde stikstofbeperking. Ze zijn onnodig duur en leiden niet tot de wenselijke combinatie van een moderne landbouw en een robuuste natuur’, aldus de voormalige bewindsman.
REAGEER