dinsdag, 28 juni, 2016 De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en LTO Nederland zijn teleurgesteld dat de organisatie Milieudefensie gisteren uit het Convenant Weidegang is gestapt. Volgens LTO en NZO gaat Milieudefensie daarbij voorbij aan het feit dat juist dankzij de inzet van alle partners binnen het convenant er meer bedrijven zijn gaan weiden en het percentage weidende koeien licht is gestegen naar 78,3 procent. 350 nieuwe weidersMilieudefensie dreigde eind 2015 al op te stappen en stelde destijds als een van de eisen dat er per 1 juli 2016 minimaal 125 nieuwe bedrijven nieuwe weiders zouden zijn. Volgens recente tellingen van NZO zijn dat er zelfs 350. ‘Dat juichen we toe, maar we hadden zeven eisen op tafel gelegd waar deels niet aan is voldaan’, zo licht Jacomijn Pluimers, woordvoerder van Milieudefensie, toe. ‘Zo hanteren nog lang niet alle zuivelondernemers een weidepremie van minimaal 1 cent per kg melk. Een druppel voor ons is ook de actie van FrieslandCampina om de inzet van mestvergisters te stimuleren. Dat is juist een bijdrage die de koe de stal in drijft.’ Dat Cono gisteren aankondigde de weidepremie te verhogen naar 2 cent per kilo melk, doet daar volgens Pluimers niet aan af. Nastreven van 81 procent weidegangIn het Convenant Weidegang werken 66 partijen samen om weidegang te bevorderen. Een van de doelen is om het aandeel weidegang van 81 procent in 2012 te handhaven. Tot 2020 zijn er 500 nieuwe weiders nodig om dat percentage te halen.
0 reacties
|
NZO betreurt vertrek Milieudefensie uit Convenant Weidegang
De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en LTO Nederland zijn teleurgesteld dat de organisatie Milieudefensie gisteren uit het Convenant Weidegang is gestapt.
Volgens LTO en NZO gaat Milieudefensie daarbij voorbij aan het feit dat juist dankzij de inzet van alle partners binnen het convenant er meer bedrijven zijn gaan weiden en het percentage weidende koeien licht is gestegen naar 78,3 procent.
350 nieuwe weiders
Milieudefensie dreigde eind 2015 al op te stappen en stelde destijds als een van de eisen dat er per 1 juli 2016 minimaal 125 nieuwe bedrijven nieuwe weiders zouden zijn. Volgens recente tellingen van NZO zijn dat er zelfs 350.
‘Dat juichen we toe, maar we hadden zeven eisen op tafel gelegd waar deels niet aan is voldaan’, zo licht Jacomijn Pluimers, woordvoerder van Milieudefensie, toe. ‘Zo hanteren nog lang niet alle zuivelondernemers een weidepremie van minimaal 1 cent per kg melk. Een druppel voor ons is ook de actie van FrieslandCampina om de inzet van mestvergisters te stimuleren. Dat is juist een bijdrage die de koe de stal in drijft.’
Dat Cono gisteren aankondigde de weidepremie te verhogen naar 2 cent per kilo melk, doet daar volgens Pluimers niet aan af.
Nastreven van 81 procent weidegang
In het Convenant Weidegang werken 66 partijen samen om weidegang te bevorderen. Een van de doelen is om het aandeel weidegang van 81 procent in 2012 te handhaven. Tot 2020 zijn er 500 nieuwe weiders nodig om dat percentage te halen.
REAGEER