vrijdag, 8 februari, 2019 De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) is tegen verplichte gps op mesttoedieningsapparatuur. In een open brief roept de vakbond minister Schouten op om af te zien van dit plan, dat vanaf 2021 in zou moeten gaan, of om ten minste een uitzondering te maken voor de melkveehouderij. Volgens de NMV staat de voorgenomen maatregel – die bedoeld is om mestfraude tegen te gaan – haaks op de beloofde vereenvoudiging van de mestwetgeving. Bovendien zou de verplichting onnodig kostprijsverhogend werken. Omdat individuele veehouders de benodigde investering niet op kunnen brengen, zal meer mest uitgereden worden door loonwerkers, verwacht de vakbond. Dit zou strijdig kunnen zijn met de uitoefening van een goede landbouwpraktijk en daardoor contraproductief uitpakken voor het verminderen van emissies bij het uitrijden van mest. Melkveehouderij niet fraudegevoeligIn de brief wijst de vakbond erop dat melkveehouders via de gecombineerde opgave al veel gegevens over de mestproductie en plaatsingsruimte vastleggen. Ook vanwege het registeren van data in de KringloopWijzer is het volgens de NMV voor melkveehouders vrijwel onmogelijk om mest van papier af te laten verdwijnen. Bedrijven die eigen mest op eigen grond aanwenden, hoeven wat NMV betreft niet bestempeld te worden als fraudegevoelig en zouden daarom vrijgesteld moeten worden van de verplichting om gps toe te passen.
0 reacties
|
NMV tegen plannen voor gps op mesttoedieningsapparatuur
De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) is tegen verplichte gps op mesttoedieningsapparatuur. In een open brief roept de vakbond minister Schouten op om af te zien van dit plan, dat vanaf 2021 in zou moeten gaan, of om ten minste een uitzondering te maken voor de melkveehouderij.
Volgens de NMV staat de voorgenomen maatregel – die bedoeld is om mestfraude tegen te gaan – haaks op de beloofde vereenvoudiging van de mestwetgeving. Bovendien zou de verplichting onnodig kostprijsverhogend werken. Omdat individuele veehouders de benodigde investering niet op kunnen brengen, zal meer mest uitgereden worden door loonwerkers, verwacht de vakbond. Dit zou strijdig kunnen zijn met de uitoefening van een goede landbouwpraktijk en daardoor contraproductief uitpakken voor het verminderen van emissies bij het uitrijden van mest.
Melkveehouderij niet fraudegevoelig
In de brief wijst de vakbond erop dat melkveehouders via de gecombineerde opgave al veel gegevens over de mestproductie en plaatsingsruimte vastleggen. Ook vanwege het registeren van data in de KringloopWijzer is het volgens de NMV voor melkveehouders vrijwel onmogelijk om mest van papier af te laten verdwijnen. Bedrijven die eigen mest op eigen grond aanwenden, hoeven wat NMV betreft niet bestempeld te worden als fraudegevoelig en zouden daarom vrijgesteld moeten worden van de verplichting om gps toe te passen.
REAGEER