maandag, 24 oktober, 2016 De belangenorganisatie van grondgebonden melkveehouders Netwerk Grondig heeft bij het ministerie van Economische Zaken erop aangedrongen het stelsel van fosfaatrechten toch per 1 januari 2017 in werking te laten treden. Het bezwaar van Europa rondom vermeende staatssteun wil de belangenorganisatie omzeilen door de fosfaatrechten niet verhandelbaar te maken. Niet verhandelbare rechten vallen volgens Grondig niet onder de noemer staatssteun, omdat ze geen economische waarde vertegenwoordigen. Het netwerk adviseert het ministerie daarnaast om direct de generieke korting in 2017 toe te passen, zodat daling van de fosfaatproductie gegarandeerd is en behoud van derogatie concreter wordt. Netwerk Grondig vindt het onverantwoord om de fosfaatrechten uit te stellen tot 2018 en zo derogatie op het spel te zetten. Concurrentiepositie versterkenVolgens Grondig zit geen veehouder te wachten op een duur broertje van het melkquotumtijdperk als fosfaatrechten verhandelbaar worden. Geld dat veehouders niet hoeven te investeren in rechten, versterkt de concurrentiepositie en voorkomt extra kosten. Door fosfaatrechten niet verhandelbaar te maken is het volgens Grondig mogelijk om ze eindig te maken. Als de landelijke productie beheersbaar is, doet de AMvB daarna zijn werk om een situatie als voor 2 juli 2015 te voorkomen.
0 reacties
|
Netwerk Grondig oppert niet verhandelbare fosfaatrechten
De belangenorganisatie van grondgebonden melkveehouders Netwerk Grondig heeft bij het ministerie van Economische Zaken erop aangedrongen het stelsel van fosfaatrechten toch per 1 januari 2017 in werking te laten treden.
Het bezwaar van Europa rondom vermeende staatssteun wil de belangenorganisatie omzeilen door de fosfaatrechten niet verhandelbaar te maken. Niet verhandelbare rechten vallen volgens Grondig niet onder de noemer staatssteun, omdat ze geen economische waarde vertegenwoordigen.
Het netwerk adviseert het ministerie daarnaast om direct de generieke korting in 2017 toe te passen, zodat daling van de fosfaatproductie gegarandeerd is en behoud van derogatie concreter wordt. Netwerk Grondig vindt het onverantwoord om de fosfaatrechten uit te stellen tot 2018 en zo derogatie op het spel te zetten.
Concurrentiepositie versterken
Volgens Grondig zit geen veehouder te wachten op een duur broertje van het melkquotumtijdperk als fosfaatrechten verhandelbaar worden. Geld dat veehouders niet hoeven te investeren in rechten, versterkt de concurrentiepositie en voorkomt extra kosten.
Door fosfaatrechten niet verhandelbaar te maken is het volgens Grondig mogelijk om ze eindig te maken. Als de landelijke productie beheersbaar is, doet de AMvB daarna zijn werk om een situatie als voor 2 juli 2015 te voorkomen.
REAGEER