donderdag, 28 januari, 2021 Het methaanreducerende voederadditief Bovaer komt waarschijnlijk over ongeveer een jaar op de Europese markt. Het middel doorloopt op dit moment een toelatingsprocedure bij de EFSA (European Food Safety Authority) en producent DSM verwacht dat deze eind dit jaar is afgerond. Hoe het middel toegepast kan gaan worden en hoeveel het gaat kosten is volgens een woordvoerder van DSM op dit moment nog niet bekend. Voerproef bevestigt werkingVandaag maakte DSM de resultaten bekend van een voederproef die door onderzoekers van Wageningen Livestock Research werd uitgevoerd op Dairy Campus. Deze bevestigen de uitkomsten van eerdere proeven. In de proef werd de werking van twee verschillende doseringen (60 en 80 mg per kg ds voer) van het additief vergeleken bij drie verschillende rantsoenen. 27 tot 40 procent reductieIn een rantsoen met uitsluitend graskuil als ruwvoer verminderde de lagere dosering Bovaer de methaanuitstoot met 27 procent en leidde de hogere dosering tot een reductie van 29 procent. In een rantsoen met 40 procent mais en 60 procent gras was het effect een vermindering van respectievelijk 36 en 38 procent. Het grootste effect werd gerealiseerd in een rantsoen met 80 procent mais en 20 procent gras. Hier verminderde de lagere dosering de uitstoot van methaan met 35 procent waar de hogere dosering een reductie van 40 procent opleverde. Geborgd in KringloopWijzerVolgens DSM is het onderzoek op Dairy Campus onder andere bedoeld om toevoeging van Bovaer aan het rantsoen op te kunnen nemen als geborgde methaanreducerende maatregel in de KringloopWijzer. Op deze manier zouden veehouders een lagere methaanemissie hard kunnen maken naar hun melkverwerker en de overheid. Werken aan verdienmodelBij het onderzoek op Dairy Campus waren behalve DSM en Wageningen UR ook FrieslandCampina, Agrifirm, De Heus Voeders en ForFarmers betrokken. ‘We willen de hele keten bij de introductie van Bovaer betrekken’, verklaart de woordvoerder van DSM. ‘Boeren zullen het middel natuurlijk alleen in willen zetten als ze er iets mee kunnen verdienen. Deze vergoeding zou via een plus op de melkprijs uit de markt kunnen komen, maar ook uit vergoedingen van de overheid’, oppert hij.
0 reacties
|
Methaanverlagend voederadditief over een jaar op de markt
![]() |
Het methaanreducerende voederadditief Bovaer komt waarschijnlijk over ongeveer een jaar op de Europese markt.
Het middel doorloopt op dit moment een toelatingsprocedure bij de EFSA (European Food Safety Authority) en producent DSM verwacht dat deze eind dit jaar is afgerond. Hoe het middel toegepast kan gaan worden en hoeveel het gaat kosten is volgens een woordvoerder van DSM op dit moment nog niet bekend.
Voerproef bevestigt werking
Vandaag maakte DSM de resultaten bekend van een voederproef die door onderzoekers van Wageningen Livestock Research werd uitgevoerd op Dairy Campus. Deze bevestigen de uitkomsten van eerdere proeven. In de proef werd de werking van twee verschillende doseringen (60 en 80 mg per kg ds voer) van het additief vergeleken bij drie verschillende rantsoenen.
27 tot 40 procent reductie
In een rantsoen met uitsluitend graskuil als ruwvoer verminderde de lagere dosering Bovaer de methaanuitstoot met 27 procent en leidde de hogere dosering tot een reductie van 29 procent. In een rantsoen met 40 procent mais en 60 procent gras was het effect een vermindering van respectievelijk 36 en 38 procent. Het grootste effect werd gerealiseerd in een rantsoen met 80 procent mais en 20 procent gras. Hier verminderde de lagere dosering de uitstoot van methaan met 35 procent waar de hogere dosering een reductie van 40 procent opleverde.
Geborgd in KringloopWijzer
Volgens DSM is het onderzoek op Dairy Campus onder andere bedoeld om toevoeging van Bovaer aan het rantsoen op te kunnen nemen als geborgde methaanreducerende maatregel in de KringloopWijzer. Op deze manier zouden veehouders een lagere methaanemissie hard kunnen maken naar hun melkverwerker en de overheid.
Werken aan verdienmodel
Bij het onderzoek op Dairy Campus waren behalve DSM en Wageningen UR ook FrieslandCampina, Agrifirm, De Heus Voeders en ForFarmers betrokken. ‘We willen de hele keten bij de introductie van Bovaer betrekken’, verklaart de woordvoerder van DSM. ‘Boeren zullen het middel natuurlijk alleen in willen zetten als ze er iets mee kunnen verdienen. Deze vergoeding zou via een plus op de melkprijs uit de markt kunnen komen, maar ook uit vergoedingen van de overheid’, oppert hij.
REAGEER