maandag, 31 mei, 2021 Met aanpassingen in het rantsoen is de methaanuitstoot van melkveebedrijven op korte termijn met ongeveer 10 procent te verlagen. Op de langere termijn is een reductie van ongeveer 20 procent mogelijk. Dat blijkt uit onderzoek binnen het project Koeien & Kansen. De deelnemende veehouders hebben ervaring opgedaan met de reductie van methaan door het meten van effecten van rantsoenveranderingen. Ook is er op drie bedrijven een verkennende modelstudie gedaan naar onder andere de langetermijneffecten van teeltmaatregelen. Energierijk vet voerenDe effecten op korte termijn van de voermaatregelen varieerden van 9 tot 12 procent methaanreductie. Hiervoor is op de bedrijven methaanarm krachtvoer gevoerd en is het rantsoen aangevuld met een klein deel zeer energierijk vet. Dit vet heeft een negatieve emissiefactor voor methaan en bespaart door het hoge vem-gehalte ander voer. Ook het effect van bijproducten met een lage emissiefactor, zoals maisgluten, is doorgerekend. Omdat graskuil over het algemeen veel methaanemissie oplevert, kan minder gras en meer mais voeren ook helpen om de methaanuitstoot terug te dringen. Methaanarme maisIn de maatregelen voor de langere termijn is voor alle bedrijven gekeken naar de maatregel lichtere snedes maaien. Daardoor is het gras sneller verteerbaar, wat zorgt voor minder methaanuitstoot. Ook is voor alle bedrijven gekeken naar de teelt van methaanarme mais. Er blijkt in de praktijk namelijk nogal een grote variatie te zijn in emissiefactoren van mais. Ook meer weiden en weiden in lichtere snedes kan helpen om de uitstoot van methaan verder te verlagen.
0 reacties
|
Methaanuitstoot met 10 procent te verlagen op korte termijn
Met aanpassingen in het rantsoen is de methaanuitstoot van melkveebedrijven op korte termijn met ongeveer 10 procent te verlagen. Op de langere termijn is een reductie van ongeveer 20 procent mogelijk.
Dat blijkt uit onderzoek binnen het project Koeien & Kansen. De deelnemende veehouders hebben ervaring opgedaan met de reductie van methaan door het meten van effecten van rantsoenveranderingen. Ook is er op drie bedrijven een verkennende modelstudie gedaan naar onder andere de langetermijneffecten van teeltmaatregelen.
Energierijk vet voeren
De effecten op korte termijn van de voermaatregelen varieerden van 9 tot 12 procent methaanreductie. Hiervoor is op de bedrijven methaanarm krachtvoer gevoerd en is het rantsoen aangevuld met een klein deel zeer energierijk vet. Dit vet heeft een negatieve emissiefactor voor methaan en bespaart door het hoge vem-gehalte ander voer. Ook het effect van bijproducten met een lage emissiefactor, zoals maisgluten, is doorgerekend.
Omdat graskuil over het algemeen veel methaanemissie oplevert, kan minder gras en meer mais voeren ook helpen om de methaanuitstoot terug te dringen.
Methaanarme mais
In de maatregelen voor de langere termijn is voor alle bedrijven gekeken naar de maatregel lichtere snedes maaien. Daardoor is het gras sneller verteerbaar, wat zorgt voor minder methaanuitstoot. Ook is voor alle bedrijven gekeken naar de teelt van methaanarme mais. Er blijkt in de praktijk namelijk nogal een grote variatie te zijn in emissiefactoren van mais.
Ook meer weiden en weiden in lichtere snedes kan helpen om de uitstoot van methaan verder te verlagen.
REAGEER