woensdag, 16 mei, 2018 De Nederlandse melkveehouderij lijkt ook dit jaar onder het fosfaatplafond van 84,9 miljoen kilo te blijven. Dat voorspelt het CBS op basis van de kwartaalprognose. De totale melkveestapel zal in 2018 naar verwachting zorgen voor een fosfaatexcretie van 83,3 miljoen kilogram. Een dreigende overschrijding van het fosfaatplafond was in 2017 de aanleiding voor het introduceren van het fosfaatreductieplan. Hele veehouderij onder plafondsOverigens blijft ook de totale veehouderij in 2018 onder de met Europa afgesproken doelen. Volgens het CBS komt de fosfaatexcretie uit op 167 miljoen kilo en de stikstofexcretie op 500 miljoen kilo. Nederland heeft eerder met de Europese Commissie afgesproken dat de excretie beneden de 172,9 miljoen kilo fosfaat en 504 miljoen kilo stikstof blijft. Prognose wel gestegenDe huidige prognose ligt wel iets boven die van de periode tot en met 31 december 2017. Dit heeft te maken met nieuwe gegevens van de ruwvoersamenstelling in 2017 en de toegenomen melkproductie per koe. Ook in 2018 stelt het CBS ieder kwartaal in opdracht van het ministerie van LNV een prognose op voor de fosfaat- en stikstofexcretie. Hier werd vorig jaar mee begonnen om de voortgang van het fosfaatreductieplan vast te kunnen stellen.
0 reacties
|
Melkveehouderij blijft ook in 2018 onder fosfaatplafond
De Nederlandse melkveehouderij lijkt ook dit jaar onder het fosfaatplafond van 84,9 miljoen kilo te blijven. Dat voorspelt het CBS op basis van de kwartaalprognose.
De totale melkveestapel zal in 2018 naar verwachting zorgen voor een fosfaatexcretie van 83,3 miljoen kilogram. Een dreigende overschrijding van het fosfaatplafond was in 2017 de aanleiding voor het introduceren van het fosfaatreductieplan.
Hele veehouderij onder plafonds
Overigens blijft ook de totale veehouderij in 2018 onder de met Europa afgesproken doelen. Volgens het CBS komt de fosfaatexcretie uit op 167 miljoen kilo en de stikstofexcretie op 500 miljoen kilo. Nederland heeft eerder met de Europese Commissie afgesproken dat de excretie beneden de 172,9 miljoen kilo fosfaat en 504 miljoen kilo stikstof blijft.
Prognose wel gestegen
De huidige prognose ligt wel iets boven die van de periode tot en met 31 december 2017. Dit heeft te maken met nieuwe gegevens van de ruwvoersamenstelling in 2017 en de toegenomen melkproductie per koe.
Ook in 2018 stelt het CBS ieder kwartaal in opdracht van het ministerie van LNV een prognose op voor de fosfaat- en stikstofexcretie. Hier werd vorig jaar mee begonnen om de voortgang van het fosfaatreductieplan vast te kunnen stellen.
REAGEER