Melkproductie uit gras duurzamer dan productie sojadrank


Vooral als koeien weidegang krijgen is het verschil in efficiëntie tussen melk- en sojadrankproductie groot
donderdag, 24 september, 2020

Het produceren van melk door melkkoeien is een efficiënter proces dan de productie van sojadrank rechtstreeks uit sojabonen.

Dat geldt met name als koeien weidegang krijgen of als het rantsoen geen sojaschroot bevat. Dat stellen Britse onderzoekers in een publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Applied Animal Nutrition.

Elf keer minder soja verbruikt

Voor elke kilo sojaschroot die Britse koeien consumeren wordt 85 liter melk geproduceerd. Daar staat tegenover dat een kilo hele sojabonen 7,5 liter sojadrank oplevert. Dit betekent volgens de onderzoekers dat bij de productie van melk in Groot-Brittannië elf keer minder soja verbruikt wordt dan bij de de productie van sojadrank, zo stellen de onderzoekers.

In andere Europese landen met een hoger krachtvoerverbruik en minder gras in het rantsoen is het verschil minder groot. Maar daar is de productie van melk door melkkoeien nog altijd ongeveer vier keer zo efficiënt als de productie van sojadrank.

De volledige studie is hier te downloaden.



Vooral als koeien weidegang krijgen is het verschil in efficiëntie tussen melk- en sojadrankproductie groot
donderdag, 24 september, 2020

Het produceren van melk door melkkoeien is een efficiënter proces dan de productie van sojadrank rechtstreeks uit sojabonen.

Dat geldt met name als koeien weidegang krijgen of als het rantsoen geen sojaschroot bevat. Dat stellen Britse onderzoekers in een publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Applied Animal Nutrition.

Elf keer minder soja verbruikt

Voor elke kilo sojaschroot die Britse koeien consumeren wordt 85 liter melk geproduceerd. Daar staat tegenover dat een kilo hele sojabonen 7,5 liter sojadrank oplevert. Dit betekent volgens de onderzoekers dat bij de productie van melk in Groot-Brittannië elf keer minder soja verbruikt wordt dan bij de de productie van sojadrank, zo stellen de onderzoekers.

In andere Europese landen met een hoger krachtvoerverbruik en minder gras in het rantsoen is het verschil minder groot. Maar daar is de productie van melk door melkkoeien nog altijd ongeveer vier keer zo efficiënt als de productie van sojadrank.

De volledige studie is hier te downloaden.



Reacties

Hoewel ik nog nooit soyadrank/melk geproefd heb en ook nooit zal doen, vind ik het artikel grote onzin en misleidend. 1 kg soyaschroot levert geen 85 ltr melk op. Het is maar een klein deel van de totale hoeveelheid voer die een koe eet om die 85 ltr melk te produceren. Het zegt dus helemaal niks over de efficiëntie van melkproductie door koeien danwel de efficiëntie van het gebruik van soya tbv melkproductie. Het is me overigens ook een raadsel waarom iemand geïnteresseerd zou kunnen zijn in de efficiëntie van melkproductie door koeien. Er is simpelweg geen andere manier om dat witte spul te produceren, efficiënt of niet. Onbegrijpelijk dat een blad als Melkvee dergelijke nonsens publiceerd.

REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.