vrijdag, 30 augustus, 2019 De melkaanvoer in Europa lag in het eerste half jaar van 2019 0,4 procent hoger dan in dezelfde periode in 2018. Dat blijkt uit het marktbericht zuivel van Zuivel NL. Met name Ierland produceert meer melk dan vorig jaar. In de eerste zes maanden van 2019 realiseerden de Ierse melkveehouders een groei in melkvolume van tien procent. Ook Polen en Denemarken horen tot de groeiers met achtereenvolgens een plus van 2,3 en 1,0 procent. Krimp in Nederland, Duitsland en FrankrijkIn Nederland nam de melkaanvoer juist af met een daling van 2,7 procent over het eerste half jaar. Wel zwakt de daling iets af. In juli kromp het Nederlandse volume met 1,5 procent, het laagste dalingspercentage in een jaar tijd. Duitsland (–0,7 procent) en Frankrijk (–1,1 procent) produceren in vergelijking met 2018 eveneens minder melk. Argentinië en Australië grootste dalersAnders dan in Europa werd buiten de Europese Unie minder melk geproduceerd. Vooral voor Argentinië (–5,8 procent) en Australië (–12,5 procent) pakt de vergelijking met 2018 negatief uit. Nieuw-Zeelandse melkveehouders zagen een daling van –0,9 procent in melkaanvoer. In de VS bleef de melkproductie stabiel.
0 reacties
|
Melkaanvoer in EU stijgt in eerste helft 2019
De melkaanvoer in Europa lag in het eerste half jaar van 2019 0,4 procent hoger dan in dezelfde periode in 2018. Dat blijkt uit het marktbericht zuivel van Zuivel NL.
Met name Ierland produceert meer melk dan vorig jaar. In de eerste zes maanden van 2019 realiseerden de Ierse melkveehouders een groei in melkvolume van tien procent. Ook Polen en Denemarken horen tot de groeiers met achtereenvolgens een plus van 2,3 en 1,0 procent.
Krimp in Nederland, Duitsland en Frankrijk
In Nederland nam de melkaanvoer juist af met een daling van 2,7 procent over het eerste half jaar. Wel zwakt de daling iets af. In juli kromp het Nederlandse volume met 1,5 procent, het laagste dalingspercentage in een jaar tijd.
Duitsland (–0,7 procent) en Frankrijk (–1,1 procent) produceren in vergelijking met 2018 eveneens minder melk.
Argentinië en Australië grootste dalers
Anders dan in Europa werd buiten de Europese Unie minder melk geproduceerd. Vooral voor Argentinië (–5,8 procent) en Australië (–12,5 procent) pakt de vergelijking met 2018 negatief uit. Nieuw-Zeelandse melkveehouders zagen een daling van –0,9 procent in melkaanvoer. In de VS bleef de melkproductie stabiel.
REAGEER