vrijdag, 22 juli, 2016 De 25 procent beste bedrijven voor het nieuwe kengetal ‘kilo melk per kilo fosfaat’ produceren bij een fosfaatruimte van 4500 kilo zo’n 153.000 kilo melk meer dan een gemiddeld bedrijf. Dat heeft Agrifirm Exlan becijferd aan de hand van ruim 1500 KringloopWijzers die ze voor veehouders over 2015 invulden. Het verschil tussen de 25 procent beste bedrijven en collega’s die gemiddeld scoren is daarmee 36 kilo melk per kilo fosfaat meer. Hoge melkproductie per koeVolgens Agrifirm zijn er simpele aanpassingen mogelijk om bij de betere bedrijven voor het kengetal te horen. Zo leiden een hogere melkproductie per koe en minder jongvee tot een hogere fosfaatefficiëntie. Dat geldt ook voor een gezonde veestapel en vooral goed ruwvoer als belangrijkste onderdeel van een uitgebalanceerd rantsoen. Variatie in fosfaatbeschikbaarheidVolgens Agrifirm zijn een goed teeltplan, het bepalen van het oogstmoment en vooral de bemesting hierop aanpassen belangrijke succesfactoren. Ook de variatie in fosfaatbeschikbaarheid maakt het ene perceel beter geschikt voor mais en het andere voor gras. Veel verschillen in fosfaatefficiëntie zijn volgens Agrifirm dan ook te verklaren uit de aandacht die melkveehouders aan ruwvoerwinning besteden.
0 reacties
|
Meest fosfaatefficiënte bedrijven produceren 1,5 ton melk meer
De 25 procent beste bedrijven voor het nieuwe kengetal ‘kilo melk per kilo fosfaat’ produceren bij een fosfaatruimte van 4500 kilo zo’n 153.000 kilo melk meer dan een gemiddeld bedrijf.
Dat heeft Agrifirm Exlan becijferd aan de hand van ruim 1500 KringloopWijzers die ze voor veehouders over 2015 invulden. Het verschil tussen de 25 procent beste bedrijven en collega’s die gemiddeld scoren is daarmee 36 kilo melk per kilo fosfaat meer.
Hoge melkproductie per koe
Volgens Agrifirm zijn er simpele aanpassingen mogelijk om bij de betere bedrijven voor het kengetal te horen. Zo leiden een hogere melkproductie per koe en minder jongvee tot een hogere fosfaatefficiëntie. Dat geldt ook voor een gezonde veestapel en vooral goed ruwvoer als belangrijkste onderdeel van een uitgebalanceerd rantsoen.
Variatie in fosfaatbeschikbaarheid
Volgens Agrifirm zijn een goed teeltplan, het bepalen van het oogstmoment en vooral de bemesting hierop aanpassen belangrijke succesfactoren. Ook de variatie in fosfaatbeschikbaarheid maakt het ene perceel beter geschikt voor mais en het andere voor gras.
Veel verschillen in fosfaatefficiëntie zijn volgens Agrifirm dan ook te verklaren uit de aandacht die melkveehouders aan ruwvoerwinning besteden.
REAGEER