dinsdag, 18 juni, 2013 De animo voor bedrijfsopvolging in de agrarische sector groeit. Het percentage bedrijven met een opvolger is in Nederland gestegen van 29 procent in 2008 naar 35 procent in 2013. Dit blijkt uit het jaarlijkse Landbouw-Economisch Bericht van het LEI. Vooral op grotere bedrijven is er animo voor bedrijfsopvolging. Het LEI denkt dat dit samenhangt met de betere inkomensperspectieven op grotere bedrijven. Boerderijen met een standaardopbrengst kleiner dan honderdduizend euro hebben in 25 procent van de gevallen een opvolger, terwijl dat percentage op bijna 80 procent ligt op bedrijven met een standaardopbrengst van meer dan vijfhonderdduizend euro. De afgelopen tien jaar is 13 procent van de land- en tuinbouwbedrijven overgenomen door een jongere ondernemer. Financiering steeds moeizamerDe financiering van bedrijfsovernames wordt wel steeds lastiger, meldt het LEI. De toenemende bedrijfsomvang betekent dat opvolgers een hogere overnamesom moeten financieren. Recent overgenomen bedrijven zijn modern en groter van omvang, maar hebben een slechte eigenvermogenspositie. Overnames zijn nog financierbaar dankzij het fiscale regime waarbij overnames tegen een lagere prijs dan de marktwaarde worden afgewikkeld. Banken stellen echter steeds zwaardere eisen aan hun kredietverlening en familierelaties worden zakelijker. Voordeel eigen grondMelkveebedrijven hebben nog het voordeel dat de waarde van de eigen grond is toegenomen in de afgelopen jaren. Dat werkt positief op het eigen vermogen en de solvabiliteit van de bedrijven. Verder blijkt uit de LEI-cijfers dat de bedrijfsresultaten in de land- en tuinbouw de afgelopen tien jaar licht zijn gestegen.
0 reacties
|
Meer animo voor bedrijfsovername
De animo voor bedrijfsopvolging in de agrarische sector groeit. Het percentage bedrijven met een opvolger is in Nederland gestegen van 29 procent in 2008 naar 35 procent in 2013. Dit blijkt uit het jaarlijkse Landbouw-Economisch Bericht van het LEI.
Vooral op grotere bedrijven is er animo voor bedrijfsopvolging. Het LEI denkt dat dit samenhangt met de betere inkomensperspectieven op grotere bedrijven. Boerderijen met een standaardopbrengst kleiner dan honderdduizend euro hebben in 25 procent van de gevallen een opvolger, terwijl dat percentage op bijna 80 procent ligt op bedrijven met een standaardopbrengst van meer dan vijfhonderdduizend euro.
De afgelopen tien jaar is 13 procent van de land- en tuinbouwbedrijven overgenomen door een jongere ondernemer.
Financiering steeds moeizamer
De financiering van bedrijfsovernames wordt wel steeds lastiger, meldt het LEI. De toenemende bedrijfsomvang betekent dat opvolgers een hogere overnamesom moeten financieren. Recent overgenomen bedrijven zijn modern en groter van omvang, maar hebben een slechte eigenvermogenspositie.
Overnames zijn nog financierbaar dankzij het fiscale regime waarbij overnames tegen een lagere prijs dan de marktwaarde worden afgewikkeld. Banken stellen echter steeds zwaardere eisen aan hun kredietverlening en familierelaties worden zakelijker.
Voordeel eigen grond
Melkveebedrijven hebben nog het voordeel dat de waarde van de eigen grond is toegenomen in de afgelopen jaren. Dat werkt positief op het eigen vermogen en de solvabiliteit van de bedrijven. Verder blijkt uit de LEI-cijfers dat de bedrijfsresultaten in de land- en tuinbouw de afgelopen tien jaar licht zijn gestegen.
REAGEER