woensdag, 23 februari, 2022 LTO Nederland vraagt het kabinet om uit het Klimaatfonds van 35 miljard euro zo'n 1,5 miljard te reserveren voor financiering van maatregelen in de landbouw. Het gaat om 300 miljoen voor de inzet van veevoederadditieven, 600 miljoen voor subsidiëring van methaanoxidatie, 250 miljoen voor monomestvergisting en 350 miljoen voor precisiebemesting. Dit schrijft de belangenbehartiger in een inbreng voor het plenaire debat over de klimaatplannen van de nieuwe regering dat vandaag in de Tweede Kamer plaatsvindt. Vereffenen tussen lidstatenLTO vraagt af te zien van de ambitie om in 2050 binnen de landsgrenzen klimaatneutraal te zijn. Daarmee gaat het kabinet verder dan de Europese Klimaatwet, die toewerkt naar klimaatneutraliteit op EU-niveau. ‘Nederland is een dichtbevolkt en bedrijvig land en we hebben veel vruchtbare grond waar voedsel wordt geproduceerd voor omringende EU-landen. Met een Nederlandse postzegelbenadering schieten we onszelf in de voet’, aldus LTO. De belangenbehartiger verwacht dat Europa de mogelijkheid gaat bieden om emissies tussen lidstaten onderling te vereffenen. Boeren hebben oplossingenLTO wijst er op dat de agrarische sector sinds 1990 de emissies van broeikasgassen al met 19,5 procent heeft teruggebracht en dat de sector hiermee doorgaat. ‘De agrarische sector heeft oplossingen om bij te dragen aan minder klimaatemissies en het structureel vastleggen van CO2. Boeren en tuinders kunnen stappen zetten voor de klimaatplannen zolang er zicht is op voldoende beleidsruimte en financiële middelen. Zet daarom in op reductieplannen, maar niet op een onhaalbaar doel’, schrijft LTO.
0 reacties
|
LTO wil 1,5 miljard euro uit Klimaatfonds voor landbouw
![]() |
LTO Nederland vraagt het kabinet om uit het Klimaatfonds van 35 miljard euro zo'n 1,5 miljard te reserveren voor financiering van maatregelen in de landbouw.
Het gaat om 300 miljoen voor de inzet van veevoederadditieven, 600 miljoen voor subsidiëring van methaanoxidatie, 250 miljoen voor monomestvergisting en 350 miljoen voor precisiebemesting. Dit schrijft de belangenbehartiger in een inbreng voor het plenaire debat over de klimaatplannen van de nieuwe regering dat vandaag in de Tweede Kamer plaatsvindt.
Vereffenen tussen lidstaten
LTO vraagt af te zien van de ambitie om in 2050 binnen de landsgrenzen klimaatneutraal te zijn. Daarmee gaat het kabinet verder dan de Europese Klimaatwet, die toewerkt naar klimaatneutraliteit op EU-niveau. ‘Nederland is een dichtbevolkt en bedrijvig land en we hebben veel vruchtbare grond waar voedsel wordt geproduceerd voor omringende EU-landen. Met een Nederlandse postzegelbenadering schieten we onszelf in de voet’, aldus LTO. De belangenbehartiger verwacht dat Europa de mogelijkheid gaat bieden om emissies tussen lidstaten onderling te vereffenen.
Boeren hebben oplossingen
LTO wijst er op dat de agrarische sector sinds 1990 de emissies van broeikasgassen al met 19,5 procent heeft teruggebracht en dat de sector hiermee doorgaat. ‘De agrarische sector heeft oplossingen om bij te dragen aan minder klimaatemissies en het structureel vastleggen van CO2. Boeren en tuinders kunnen stappen zetten voor de klimaatplannen zolang er zicht is op voldoende beleidsruimte en financiële middelen. Zet daarom in op reductieplannen, maar niet op een onhaalbaar doel’, schrijft LTO.
REAGEER