dinsdag, 26 januari, 2021 Volgens ABN AMRO is de liquiditeit van melkveebedrijven in het laatste kwartaal van 2020 flink onderuit gegaan, met een daling van ruim 10.000 euro op de rekening courant. Volgens de bank is de toename van investeringen, zoals de aankoop of huur van fosfaatrechten, de grootste veroorzaker voor de daling van de kaspositie. De melkopbrengst steeg met ruim 2000 euro vergeleken met het derde kwartaal. Niet of nauwelijks kostendekkendToch heeft de krappe liquiditeitsontwikkeling ook te maken met de melkprijs, die gemiddeld 37 cent bedroeg in 2020. Volgens ABN AMRO is dit niet of nauwelijks kostendekkend. Daarnaast hadden bedrijven te maken met droogte en daardoor extra voeraankoop. Meer geïnvesteerdOm ondernemers tegemoet te komen werd 45 procent van de totale GLB-toeslagen al in juli uitgekeerd. Ook dit heeft zijn weerslag gehad op de rekening-courant van het laatste kwartaal. Vergeleken met 2019 lagen investeringen 20 procent hoger in 2020 en het inkomen uit verkoop van kalveren en slachtkoeien was lager. Effect van corona zichtbaarABN AMRO verwacht de komende maanden een lichte verbetering van de liquiditeit dankzij toeslagen voor weidegang en het feit dat de meeste voorjaarskosten later betaald worden. Ook verwacht de bank een vrij stabiele melkprijs de komende maanden, maar is het effect van corona nog steeds goed zichtbaar. Zo is de prijs van nuchtere kalveren laag vanwege de gesloten horeca. De grondstofprijzen van mengvoer zijn momenteel relatief hoog.
0 reacties
|
Liquiditeit melkveebedrijf ging onderuit in vierde kwartaal
![]() |
Volgens ABN AMRO is de liquiditeit van melkveebedrijven in het laatste kwartaal van 2020 flink onderuit gegaan, met een daling van ruim 10.000 euro op de rekening courant.
Volgens de bank is de toename van investeringen, zoals de aankoop of huur van fosfaatrechten, de grootste veroorzaker voor de daling van de kaspositie. De melkopbrengst steeg met ruim 2000 euro vergeleken met het derde kwartaal.
Niet of nauwelijks kostendekkend
Toch heeft de krappe liquiditeitsontwikkeling ook te maken met de melkprijs, die gemiddeld 37 cent bedroeg in 2020. Volgens ABN AMRO is dit niet of nauwelijks kostendekkend. Daarnaast hadden bedrijven te maken met droogte en daardoor extra voeraankoop.
Meer geïnvesteerd
Om ondernemers tegemoet te komen werd 45 procent van de totale GLB-toeslagen al in juli uitgekeerd. Ook dit heeft zijn weerslag gehad op de rekening-courant van het laatste kwartaal. Vergeleken met 2019 lagen investeringen 20 procent hoger in 2020 en het inkomen uit verkoop van kalveren en slachtkoeien was lager.
Effect van corona zichtbaar
ABN AMRO verwacht de komende maanden een lichte verbetering van de liquiditeit dankzij toeslagen voor weidegang en het feit dat de meeste voorjaarskosten later betaald worden. Ook verwacht de bank een vrij stabiele melkprijs de komende maanden, maar is het effect van corona nog steeds goed zichtbaar. Zo is de prijs van nuchtere kalveren laag vanwege de gesloten horeca. De grondstofprijzen van mengvoer zijn momenteel relatief hoog.
REAGEER