maandag, 11 januari, 2021 Het toedienen van een krijtsuspensie op de meststrook tijdens het toedienen van mest, vermindert de uitstoot van ammoniak met meer dan 25 procent ten opzicht van normale zodebemesting. Dat blijkt uit onderzoek van het Nutriënten Management Instituut (NMI). In 2019 en 2020 werden in totaal drie veldmetingen gedaan op proefvelden waarbij de krijtsuspensie Calhix in diverse concentraties werd toegediend met de Triple-Spray machine van Slootsmid. De krijtsuspensie Calhix verschilt op meerdere vlakken van overige carbonaathoudende kalkmeststoffen zoals kalksteen, dolomiet of mergel. Geen effect inmengenIn het onderzoek is ook gekeken naar het mengen van de krijtsuspensie door de mest, maar dit had geen effect. Het effect van het sprayen van de krijtsuspensie tijdens het toedienen van mest met de sleufkouter was niet in alle metingen hetzelfde, maar gemiddeld was er een duidelijk effect waarneembaar. De drijfmestgift bedroeg 20 kuub runderdrijfmest per hectare. Gemiddeld over zeven metingen bedraagt de emissiereductie 28 procent ten opzichte van de referentie zodenbemesting. Borging goed mogelijkDe sproeitechniek op de sleufkouter kan volgens de onderzoekers in principe ook op de zodenbemester worden toegepast om zo ook bij zodebemesting een forse emissie reductie te bewerkstelligen (tussen 25-50%). Een voordeel van de inzet van de krijtsuspensie is dat het goed zichtbaar is na aanbrengen omdat de meststroken een meer grijze kleur krijgen. Dit is een voordeel vanuit het oogpunt van borging van de techniek. Overigens zijn de proeven met een prototype gedaan en is enige finetuning nog nodig om de machines exacter te laten doseren.
0 reacties
|
Krijt aanwenden tijdens bemesten reduceert ammoniakemissie
![]() |
Het toedienen van een krijtsuspensie op de meststrook tijdens het toedienen van mest, vermindert de uitstoot van ammoniak met meer dan 25 procent ten opzicht van normale zodebemesting.
Dat blijkt uit onderzoek van het Nutriënten Management Instituut (NMI). In 2019 en 2020 werden in totaal drie veldmetingen gedaan op proefvelden waarbij de krijtsuspensie Calhix in diverse concentraties werd toegediend met de Triple-Spray machine van Slootsmid. De krijtsuspensie Calhix verschilt op meerdere vlakken van overige carbonaathoudende kalkmeststoffen zoals kalksteen, dolomiet of mergel.
Geen effect inmengen
In het onderzoek is ook gekeken naar het mengen van de krijtsuspensie door de mest, maar dit had geen effect. Het effect van het sprayen van de krijtsuspensie tijdens het toedienen van mest met de sleufkouter was niet in alle metingen hetzelfde, maar gemiddeld was er een duidelijk effect waarneembaar. De drijfmestgift bedroeg 20 kuub runderdrijfmest per hectare. Gemiddeld over zeven metingen bedraagt de emissiereductie 28 procent ten opzichte van de referentie zodenbemesting.
Borging goed mogelijk
De sproeitechniek op de sleufkouter kan volgens de onderzoekers in principe ook op de zodenbemester worden toegepast om zo ook bij zodebemesting een forse emissie reductie te bewerkstelligen (tussen 25-50%). Een voordeel van de inzet van de krijtsuspensie is dat het goed zichtbaar is na aanbrengen omdat de meststroken een meer grijze kleur krijgen. Dit is een voordeel vanuit het oogpunt van borging van de techniek. Overigens zijn de proeven met een prototype gedaan en is enige finetuning nog nodig om de machines exacter te laten doseren.
REAGEER