donderdag, 14 januari, 2021 De fosfornormen voor melkveevoeders zijn verhoogd tot maximaal 4,5 gram fosfor per kg voer en een maximale verhouding tussen fosfor en ruw eiwit van 2,3. Hiermee komen de normen weer op het niveau van voor de aanscherping in 2017. Dit hebben LTO, NZO, VLB (vereniging van accountants en belastingadviseurs) en Nevedi, de brancheorganisatie voor de diervoerindustrie, gezamenlijk besloten. De normen gelden vanaf 1 januari, per veevoerbedrijf en over het hele assortiment melkveevoeders. Overschrijding fosfaatplafond voorkomenDe normen voor fosfor werden in 2017 aangescherpt om er voor te zorgen dat de fosfaatproductie onder het fosfaatplafond zou blijven en daarmee de derogatie niet in gevaar zou komen. Tegelijkertijd blijkt uit data van Eurofins dat het fosforgehaltes in graskuilen de laatste jaren sterk dalen. Hierdoor is de veiligheidsmarge voor een gezonde fosforvoorziening in melkveerantsoenen kleiner geworden. Beter sturen op behoefteHet fosfaatplafond voor melkvee is sinds 2018 niet meer overschreden. Daarom hebben de ketenpartijen besloten dat het verantwoord is om de normen te verhogen zodat met mengvoer beter gestuurd kan worden op de fosforbehoefte. Ze verwachten dat de fosfaatexcretie ook na de aanpassing ruimschoots onder het fosfaatplafond zal blijven. Wel zullen de partijen de fosfaatproductie nauwgezet blijven volgen en de fosfornormen opnieuw aanscherpen als overschrijding van het plafond dreigt.
0 reacties
|
Ketenpartijen verhogen fosfornorm mengvoeders
![]() |
De fosfornormen voor melkveevoeders zijn verhoogd tot maximaal 4,5 gram fosfor per kg voer en een maximale verhouding tussen fosfor en ruw eiwit van 2,3.
Hiermee komen de normen weer op het niveau van voor de aanscherping in 2017. Dit hebben LTO, NZO, VLB (vereniging van accountants en belastingadviseurs) en Nevedi, de brancheorganisatie voor de diervoerindustrie, gezamenlijk besloten. De normen gelden vanaf 1 januari, per veevoerbedrijf en over het hele assortiment melkveevoeders.
Overschrijding fosfaatplafond voorkomen
De normen voor fosfor werden in 2017 aangescherpt om er voor te zorgen dat de fosfaatproductie onder het fosfaatplafond zou blijven en daarmee de derogatie niet in gevaar zou komen. Tegelijkertijd blijkt uit data van Eurofins dat het fosforgehaltes in graskuilen de laatste jaren sterk dalen. Hierdoor is de veiligheidsmarge voor een gezonde fosforvoorziening in melkveerantsoenen kleiner geworden.
Beter sturen op behoefte
Het fosfaatplafond voor melkvee is sinds 2018 niet meer overschreden. Daarom hebben de ketenpartijen besloten dat het verantwoord is om de normen te verhogen zodat met mengvoer beter gestuurd kan worden op de fosforbehoefte. Ze verwachten dat de fosfaatexcretie ook na de aanpassing ruimschoots onder het fosfaatplafond zal blijven. Wel zullen de partijen de fosfaatproductie nauwgezet blijven volgen en de fosfornormen opnieuw aanscherpen als overschrijding van het plafond dreigt.
REAGEER