donderdag, 16 april, 2020 Een tussenteelt van Italiaans raaigras, inzet van koolzaadschroot of de eiwitkwaliteit van het kuilgras verhogen. Het zijn drie van de vijf kansrijke alternatieven om het gebruik van soja in melkveerantsoenen terug te brengen volgens Belgische en Franse onderzoekers. In een gezamenlijk onderzoek onder de naam Protecow werden de (economische) gevolgen in kaart gebracht van het vervangen van soja door alternatieven. De import van soja krijgt steeds vaker kritiek en boeren en de voerindustrie zoeken alternatieven. Alternatieven kunnen lonend zijn, zo stellen de onderzoekers van Protecow. Soja volledig vervangen door koolzaadschrootHet meest lucratief lijkt het vervangen van soja door koolzaadschroot (raapzaadschroot). Volgens de onderzoekers staat 1,13 kg koolzaadschroot, 330 gram bestendig koolzaadschroot en 33 gram gerst gelijk aan de eiwit- en energiewaarde van 1 kg sojaschroot. De aankoop van soja kan met het alternatief helemaal tot nul worden gereduceerd en het rendement van het bedrijf zou met 14 procent stijgen. Tussenteelt Italiaans raaigrasDe onderzoekers rekenden de gevolgen door voor verschillende bedrijfstypen in België en Frankrijk. Zo zou voor bedrijven met een aanzienlijk maisareaal een tussenteelt Italiaans raaigras lucratief zijn. Deze bedrijven zouden op de aankoop van soja veertien procent kunnen besparen, wat een vier procent hogere marge oplevert. Als het boeren lukt om de kwaliteit van de graskuil met 1,6 procent ruw eiwit en 70 vem per kg droge stof te verhogen, kan dit een besparing van 18 procent aan soja-aankoop opleveren. Veldbonen of biologische landbouwDe onderzoekers bekeken ook nog het vervangen van soja door eigengeteelde en getoaste veldbonen of de volledige omschakeling naar biologische landbouw. Klik hier om de uitgebreide analyses en praktische tips van Protecow te bekijken.
0 reacties
|
Kansrijke alternatieven voor soja in melkveerantsoenen
Een tussenteelt van Italiaans raaigras, inzet van koolzaadschroot of de eiwitkwaliteit van het kuilgras verhogen. Het zijn drie van de vijf kansrijke alternatieven om het gebruik van soja in melkveerantsoenen terug te brengen volgens Belgische en Franse onderzoekers.
In een gezamenlijk onderzoek onder de naam Protecow werden de (economische) gevolgen in kaart gebracht van het vervangen van soja door alternatieven. De import van soja krijgt steeds vaker kritiek en boeren en de voerindustrie zoeken alternatieven. Alternatieven kunnen lonend zijn, zo stellen de onderzoekers van Protecow.
Soja volledig vervangen door koolzaadschroot
Het meest lucratief lijkt het vervangen van soja door koolzaadschroot (raapzaadschroot). Volgens de onderzoekers staat 1,13 kg koolzaadschroot, 330 gram bestendig koolzaadschroot en 33 gram gerst gelijk aan de eiwit- en energiewaarde van 1 kg sojaschroot. De aankoop van soja kan met het alternatief helemaal tot nul worden gereduceerd en het rendement van het bedrijf zou met 14 procent stijgen.
Tussenteelt Italiaans raaigras
De onderzoekers rekenden de gevolgen door voor verschillende bedrijfstypen in België en Frankrijk. Zo zou voor bedrijven met een aanzienlijk maisareaal een tussenteelt Italiaans raaigras lucratief zijn. Deze bedrijven zouden op de aankoop van soja veertien procent kunnen besparen, wat een vier procent hogere marge oplevert.
Als het boeren lukt om de kwaliteit van de graskuil met 1,6 procent ruw eiwit en 70 vem per kg droge stof te verhogen, kan dit een besparing van 18 procent aan soja-aankoop opleveren.
Veldbonen of biologische landbouw
De onderzoekers bekeken ook nog het vervangen van soja door eigengeteelde en getoaste veldbonen of de volledige omschakeling naar biologische landbouw.
Klik hier om de uitgebreide analyses en praktische tips van Protecow te bekijken.
REAGEER