maandag, 24 januari, 2022 Onderzoekers van de Canadese universiteit van British Columbia hebben onderzoek gedaan naar de motivatie van jonge kalveren om sociaal contact te hebben met andere kalveren. Ze concluderen dat de motivatie voor sociaal contact groot is, terwijl jonge kalveren voornamelijk individueel worden gehuisvest. Duwhek naar leeftijdsgenootjesVoor het onderzoek werd gedurende 15 dagen een kalf in een hok geplaatst, waarbij deze via twee duwhekken toegang had naar de twee aangrenzende hokken. In het ene hok zat een ander kalf, het andere hok was leeg. Om te kijken hoeveel moeite de kalveren bereid waren te doen om bij het andere kalf te komen, verzwaarden ze de duwhekken na elke keer dat het kalf erdoorheen was gegaan. Goede motivatie voor contactZo ontdekten ze tijdens de proef dat acht van de tien kalveren meer moeite wilden doen om het hek door te gaan om bij het andere kalf te komen, dan voor het lege hok aan de andere zijde. Het verschil was gemiddeld een kilogram meer, en de kalveren gingen ruim twee keer zo vaak naar het hok met het andere kalf dan naar het lege hok. Een van de kalveren ging even vaak naar beide hokken en eentje ging vaker naar het lege hok. Inzicht in sociale behoeftenHieruit concludeerden de onderzoekers dat kalveren al op jonge leeftijd gemotiveerd zijn om sociaal contact op te zoeken en dat de werkwijze met de duwhekken hier goed voor werkt. Het onderzoek werd uitgevoerd om meer inzicht te krijgen in de sociale behoeften van jonge kalveren. Volgens de onderzoekers worden ongeveer 75 procent van de kalveren in de VS en 60 procent van de kalveren in Europa individueel gehuisvest tot ze van de melk af zijn, zodat de melkopname goed gemonitord kan worden. Ook zijn kalveren in de eerste zes tot acht weken weinig onderzocht op sociaal gedrag, viel de onderzoekers op.
0 reacties
|
Jonge kalveren zijn gemotiveerd om sociaal contact te zoeken
![]() |
Onderzoekers van de Canadese universiteit van British Columbia hebben onderzoek gedaan naar de motivatie van jonge kalveren om sociaal contact te hebben met andere kalveren.
Ze concluderen dat de motivatie voor sociaal contact groot is, terwijl jonge kalveren voornamelijk individueel worden gehuisvest.
Duwhek naar leeftijdsgenootjes
Voor het onderzoek werd gedurende 15 dagen een kalf in een hok geplaatst, waarbij deze via twee duwhekken toegang had naar de twee aangrenzende hokken. In het ene hok zat een ander kalf, het andere hok was leeg. Om te kijken hoeveel moeite de kalveren bereid waren te doen om bij het andere kalf te komen, verzwaarden ze de duwhekken na elke keer dat het kalf erdoorheen was gegaan.
Goede motivatie voor contact
Zo ontdekten ze tijdens de proef dat acht van de tien kalveren meer moeite wilden doen om het hek door te gaan om bij het andere kalf te komen, dan voor het lege hok aan de andere zijde. Het verschil was gemiddeld een kilogram meer, en de kalveren gingen ruim twee keer zo vaak naar het hok met het andere kalf dan naar het lege hok. Een van de kalveren ging even vaak naar beide hokken en eentje ging vaker naar het lege hok.
Inzicht in sociale behoeften
Hieruit concludeerden de onderzoekers dat kalveren al op jonge leeftijd gemotiveerd zijn om sociaal contact op te zoeken en dat de werkwijze met de duwhekken hier goed voor werkt. Het onderzoek werd uitgevoerd om meer inzicht te krijgen in de sociale behoeften van jonge kalveren. Volgens de onderzoekers worden ongeveer 75 procent van de kalveren in de VS en 60 procent van de kalveren in Europa individueel gehuisvest tot ze van de melk af zijn, zodat de melkopname goed gemonitord kan worden. Ook zijn kalveren in de eerste zes tot acht weken weinig onderzocht op sociaal gedrag, viel de onderzoekers op.
REAGEER