John Verhaar (USA): ‘Melk dumpen kost alle boeren geld’


De melkfabriek van John Verhaar in de VS kan alle melk nog verwerken
woensdag, 8 april, 2020

Het openbare leven in Nederland en Vlaanderen, maar ook elders in de wereld, ligt als gevolg van de uitbraak van het coronavirus goeddeels stil. Maar het werk in de melkveehouderij gaat iedere dag door. Hoe lukt dat? En hoe raakt deze crisis mensen persoonlijk? Veeteelt belt vanuit het thuiskantoor met werkers in het veld. Dit keer met John Verhaar, die in het Amerikaanse Bad Axe (Michigan) samen met zijn vrouw Anja en zoon Nick 4100 koeien melkt.

‘We zijn allemaal nog gezond. Ons gezin, ons personeel, niemand is er ziek en daarmee lijkt het coronavirus nog ver weg. Maar het zijn wel onzekere tijden. Stel een van onze melkers krijgt corona. Dan kunnen de melkers van een melkshift zo maar allemaal ziek worden, want ze werken negen uur per dag intensief samen. Als zo een heel team uitvalt, hebben we wel een probleem.’

Geen gezamenlijk pizzamoment

‘We hebben wel extra maatregelen genomen. Op dinsdag komt de klauwbekapper en dan eten we altijd tussen de middag met alle medewerkers pizza. Dat doen we nu dan maar even niet. We “socializen” echt veel minder.'

Melk dumpen

‘Onze melkcoöperatie, Dairy Farmers of America, kan alle melk nog verwerken. Maar er zijn fabrieken in onze staat die melkveehouders gevraagd hebben om vrijwillig minder melk te leveren. Dat heeft nauwelijks gewerkt, iedereen kijkt eerst naar de ander. Maar we zitten wel met zijn allen in dezelfde boot. Melk dumpen kost alle boeren geld. Boeren die de melk nu weg laten lopen, krijgen deze wel betaald. Bij sommige fabrieken wordt al 25 procent van de melk niet meer opgehaald. Als de melkprijs dan 12 dollar per 100 pond melk is, en je moet het melkgeld met zijn allen verdelen, dan houd je maar 8 dollar over. Omgerekend is dat nog geen 20 dollarcent per kg melk. Dat is ver onder de kostprijs.’

De helft van de Amerikanen eet buitenshuis

‘Eerst werd er veel zuivel gehamsterd door de consument. De fabrieken die de plastic verpakkingen voor de dagverse melk maakten konden niet genoeg produceren. Maar het hamsteren is voorbij, de koelkasten liggen vol, de vraag naar melk is ingezakt. Belangrijker nog is dat restaurants gesloten zijn. In de VS eet normaal gesproken 49 procent van alle mensen dagelijks buiten de deur. Die mensen moeten nu zelf koken, en dat vraagt voor velen echt aanpassingen. Dat merken ook de fabrieken die zich bijvoorbeeld hebben toegelegd op het maken van kaas voor pizza’s in de fastfoodketens. Hun pakhuizen liggen vol, ze raken niets meer kwijt. Onze fabriek heeft gelukkig een breed porfolio en ze verhandelen ook melk. Maar dat het coronavirus gevolgen gaat hebben voor de volledige zuivelmarkt is wel duidelijk.’

Guste koeien alvast afvoeren

‘In de tweede helft van 2019 hebben we goed geboerd. We kunnen financieel wel wat hebben, maar melkprijzen van 8 dollar per 100 pond houden wij ook niet lang vol. Koeien moeten eten, ons rantsoen kost 5 tot 6 dollar per koe per dag. Ik heb veel contact met mijn rantsoensamensteller, maar het rantsoen aanpassen zodat de kostprijs een dollar daalt, dat lukt echt niet zo maar.’

‘Ik ben al wel voorzorgmaatregelen aan het treffen als er gevraagd wordt minder melk te leveren. Ik heb vandaag 70 guste koeien aangewezen voor de slacht. We hebben overbezetting in de stal en dat breng ik toch al graag voor de hete zomer terug. De slachtprijzen staan wel onder druk, ik ben niet de enige die nu al vooruit denkt. Ik hoop dat de prijs voor mijn guste koeien vandaag nog wat meevalt.’

Hoogtepunt uitbraak moet nog komen

‘Ik ben niet overbezorgd, maar de situatie kan per dag, of misschien wel per uur wijzigingen. Ik vrees namelijk dat we hier in de VS nog niet op het hoogtepunt van de uitbraak zijn en dat we de gevolgen echt nog wel gaan merken. We proberen het hoofd koel te houden, we kunnen nu niet voorspellen wat er morgen op ons pad komt. Ik probeer gewoon positief te blijven. Waar problemen zijn, komt altijd wel weer ruimte voor nieuwe mogelijkheden.’


0 reacties

De melkfabriek van John Verhaar in de VS kan alle melk nog verwerken
woensdag, 8 april, 2020

Het openbare leven in Nederland en Vlaanderen, maar ook elders in de wereld, ligt als gevolg van de uitbraak van het coronavirus goeddeels stil. Maar het werk in de melkveehouderij gaat iedere dag door. Hoe lukt dat? En hoe raakt deze crisis mensen persoonlijk? Veeteelt belt vanuit het thuiskantoor met werkers in het veld. Dit keer met John Verhaar, die in het Amerikaanse Bad Axe (Michigan) samen met zijn vrouw Anja en zoon Nick 4100 koeien melkt.

‘We zijn allemaal nog gezond. Ons gezin, ons personeel, niemand is er ziek en daarmee lijkt het coronavirus nog ver weg. Maar het zijn wel onzekere tijden. Stel een van onze melkers krijgt corona. Dan kunnen de melkers van een melkshift zo maar allemaal ziek worden, want ze werken negen uur per dag intensief samen. Als zo een heel team uitvalt, hebben we wel een probleem.’

Geen gezamenlijk pizzamoment

‘We hebben wel extra maatregelen genomen. Op dinsdag komt de klauwbekapper en dan eten we altijd tussen de middag met alle medewerkers pizza. Dat doen we nu dan maar even niet. We “socializen” echt veel minder.'

Melk dumpen

‘Onze melkcoöperatie, Dairy Farmers of America, kan alle melk nog verwerken. Maar er zijn fabrieken in onze staat die melkveehouders gevraagd hebben om vrijwillig minder melk te leveren. Dat heeft nauwelijks gewerkt, iedereen kijkt eerst naar de ander. Maar we zitten wel met zijn allen in dezelfde boot. Melk dumpen kost alle boeren geld. Boeren die de melk nu weg laten lopen, krijgen deze wel betaald. Bij sommige fabrieken wordt al 25 procent van de melk niet meer opgehaald. Als de melkprijs dan 12 dollar per 100 pond melk is, en je moet het melkgeld met zijn allen verdelen, dan houd je maar 8 dollar over. Omgerekend is dat nog geen 20 dollarcent per kg melk. Dat is ver onder de kostprijs.’

De helft van de Amerikanen eet buitenshuis

‘Eerst werd er veel zuivel gehamsterd door de consument. De fabrieken die de plastic verpakkingen voor de dagverse melk maakten konden niet genoeg produceren. Maar het hamsteren is voorbij, de koelkasten liggen vol, de vraag naar melk is ingezakt. Belangrijker nog is dat restaurants gesloten zijn. In de VS eet normaal gesproken 49 procent van alle mensen dagelijks buiten de deur. Die mensen moeten nu zelf koken, en dat vraagt voor velen echt aanpassingen. Dat merken ook de fabrieken die zich bijvoorbeeld hebben toegelegd op het maken van kaas voor pizza’s in de fastfoodketens. Hun pakhuizen liggen vol, ze raken niets meer kwijt. Onze fabriek heeft gelukkig een breed porfolio en ze verhandelen ook melk. Maar dat het coronavirus gevolgen gaat hebben voor de volledige zuivelmarkt is wel duidelijk.’

Guste koeien alvast afvoeren

‘In de tweede helft van 2019 hebben we goed geboerd. We kunnen financieel wel wat hebben, maar melkprijzen van 8 dollar per 100 pond houden wij ook niet lang vol. Koeien moeten eten, ons rantsoen kost 5 tot 6 dollar per koe per dag. Ik heb veel contact met mijn rantsoensamensteller, maar het rantsoen aanpassen zodat de kostprijs een dollar daalt, dat lukt echt niet zo maar.’

‘Ik ben al wel voorzorgmaatregelen aan het treffen als er gevraagd wordt minder melk te leveren. Ik heb vandaag 70 guste koeien aangewezen voor de slacht. We hebben overbezetting in de stal en dat breng ik toch al graag voor de hete zomer terug. De slachtprijzen staan wel onder druk, ik ben niet de enige die nu al vooruit denkt. Ik hoop dat de prijs voor mijn guste koeien vandaag nog wat meevalt.’

Hoogtepunt uitbraak moet nog komen

‘Ik ben niet overbezorgd, maar de situatie kan per dag, of misschien wel per uur wijzigingen. Ik vrees namelijk dat we hier in de VS nog niet op het hoogtepunt van de uitbraak zijn en dat we de gevolgen echt nog wel gaan merken. We proberen het hoofd koel te houden, we kunnen nu niet voorspellen wat er morgen op ons pad komt. Ik probeer gewoon positief te blijven. Waar problemen zijn, komt altijd wel weer ruimte voor nieuwe mogelijkheden.’

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.