donderdag, 27 augustus, 2020 De 280 Vlaamse melkveehouders die als leverancier melk leveren aan FrieslandCampina mogen per 1 januari 2021 geen gebruik meer maken van een grupstal. De nieuwe regel zorgt voor veel onrust onder deze melkveehouders. ‘Het is na het halveren van het aantal leveranciers in 2015 en de verplichte weidegangregel in 2019 opnieuw een maatregel die boeren met de rug tegen de muur zet’, zo verwoordt Jens Bultinck de gevoelens onder de veehouders. Melkveehouder Bultinck uit Lievegem is ondervoorzitter van de producentenorganisatie Dairycam waarin de leveranciers van FrieslandCampina zich hebben verenigd. Overstappen naar ander fabriek is lastigVan de 280 leveranciers hebben er ongeveer 40 een grupstal. ‘Het zijn dikwijls kleinere bedrijven van eigenaren die vijftig, zestig jaar oud zijn. Die zijn nog niet klaar voor hun pensioen, maar kunnen ook geen grote investeringen voor een nieuwe stal doen’, zo weet Bultinck. Overstappen naar een andere melkfabriek is lastig, omdat zuivelfabrieken als Milcobel en Inex door de coronacrisis geen extra melk kunnen gebruiken. Nieuwe leveringsvoorwaarden door marktvraagVolgens FrieslandCampina weten de leveranciers in Vlaanderen al twee jaar dat het grupstalverbod eraan komt. De zuivelcoöperatie spreekt overigens liever niet over een verbod, maar over ‘een eis om koeien het jaarrond bewegingsvrijheid te geven’. ‘De nieuwe leveringsvoorwaarden komen voort vanuit de markt’, zo stelt Jos Borghans, manager coöperatieve zaken van FrieslandCampina België. In de melkfabriek in Aalter wordt ‘bijzondere melk’ verwerkt tot houdbare producten voor onder andere de Vlaamse markt. Daar horen specifieke voorwaarden bij zoals weidegang, extra hoge melkkwaliteit en straks dus jaarrond bewegingsvrijheid. Het is volgens Borghans uitgesloten om een tweede melkstroom te hanteren voor leveranciers die niet aan de eisen voldoen. Leveranciers voelen zich ongehoordHet stoort de Vlaamse leveranciers dat ze geen keus hebben, zoals FrieslandCampina-leden dat in Nederland wel hebben. ‘We krijgen steeds weer nieuwe aanvullingen’, aldus Bultinck. ‘We willen graag onze melk blijven leveren aan FrieslandCampina, maar we voelen ons slecht gehoord. Onze grootste wens is dat de organisatie actiever op zoek gaat naar een alternatieve zuivelverwerker om de getroffen boeren te helpen.’ In het augustusnummer van Veeteelt staat een uitgebreid achtergrondverhaal over het grupstalverbod voor Vlaamse leveranciers aan FrieslandCampina.
2 reacties
|
Grupstalverbod zorgt voor onrust in Vlaanderen bij FC-boeren
![]() |
De 280 Vlaamse melkveehouders die als leverancier melk leveren aan FrieslandCampina mogen per 1 januari 2021 geen gebruik meer maken van een grupstal.
De nieuwe regel zorgt voor veel onrust onder deze melkveehouders. ‘Het is na het halveren van het aantal leveranciers in 2015 en de verplichte weidegangregel in 2019 opnieuw een maatregel die boeren met de rug tegen de muur zet’, zo verwoordt Jens Bultinck de gevoelens onder de veehouders. Melkveehouder Bultinck uit Lievegem is ondervoorzitter van de producentenorganisatie Dairycam waarin de leveranciers van FrieslandCampina zich hebben verenigd.
Overstappen naar ander fabriek is lastig
Van de 280 leveranciers hebben er ongeveer 40 een grupstal. ‘Het zijn dikwijls kleinere bedrijven van eigenaren die vijftig, zestig jaar oud zijn. Die zijn nog niet klaar voor hun pensioen, maar kunnen ook geen grote investeringen voor een nieuwe stal doen’, zo weet Bultinck. Overstappen naar een andere melkfabriek is lastig, omdat zuivelfabrieken als Milcobel en Inex door de coronacrisis geen extra melk kunnen gebruiken.
Nieuwe leveringsvoorwaarden door marktvraag
Volgens FrieslandCampina weten de leveranciers in Vlaanderen al twee jaar dat het grupstalverbod eraan komt. De zuivelcoöperatie spreekt overigens liever niet over een verbod, maar over ‘een eis om koeien het jaarrond bewegingsvrijheid te geven’. ‘De nieuwe leveringsvoorwaarden komen voort vanuit de markt’, zo stelt Jos Borghans, manager coöperatieve zaken van FrieslandCampina België.
In de melkfabriek in Aalter wordt ‘bijzondere melk’ verwerkt tot houdbare producten voor onder andere de Vlaamse markt. Daar horen specifieke voorwaarden bij zoals weidegang, extra hoge melkkwaliteit en straks dus jaarrond bewegingsvrijheid. Het is volgens Borghans uitgesloten om een tweede melkstroom te hanteren voor leveranciers die niet aan de eisen voldoen.
Leveranciers voelen zich ongehoord
Het stoort de Vlaamse leveranciers dat ze geen keus hebben, zoals FrieslandCampina-leden dat in Nederland wel hebben. ‘We krijgen steeds weer nieuwe aanvullingen’, aldus Bultinck. ‘We willen graag onze melk blijven leveren aan FrieslandCampina, maar we voelen ons slecht gehoord. Onze grootste wens is dat de organisatie actiever op zoek gaat naar een alternatieve zuivelverwerker om de getroffen boeren te helpen.’
In het augustusnummer van Veeteelt staat een uitgebreid achtergrondverhaal over het grupstalverbod voor Vlaamse leveranciers aan FrieslandCampina.
Reacties
belachelijk zo gaat alles
grupstal melkveehouders zijn
REAGEER