woensdag, 20 juli, 2016 De afgelopen weken kreeg de Gezondheidsdienst voor Dieren meer meldingen binnen van uitbraken van klebsiella op melkveebedrijven. De klebsiellabacterie veroorzaakt een hevige en soms dodelijk verlopende uierontsteking, net zoals e. coli. De behandeling van klebsiellamastitis is zeer moeilijk, waardoor het afvoeren van dieren met klebsiella vrijwel altijd de enige oplossing is om van de besmetting op het bedrijf af te komen. Alert bij warm en vochtig weerDe GD waarschuwt veehouders om juist in de warme zomermaanden extra alert te zijn. In de maanden juni, juli en augustus komen relatief gezien het vaakst uitbraken voor. Een temperatuur boven de 20⁰C en een hoge luchtvochtigheid zijn voor klebsiellabacteriën ideale omstandigheden om zich razendsnel te vermenigvuldigen in boxstrooisel of mest. Daarnaast kan de weerstand van koeien bij warmer weer onder druk komen te staan, waardoor de bacterie makkelijker kan toeslaan. Elk type boxbedekking kan risico vormenTwee keer per dag controleren of de ligboxen voldoende droog en vrij van mest zijn is aan te raden, aldus GD. Om het strooisel droog te houden en de ph te verhogen kan kalk aan het strooisel worden toegevoegd. Houd er rekening mee dat de werking van kalk na 48 uur verdwijnt. Voornamelijk vochtig zaagsel kan een bron zijn van klebsiella, maar elke andere soort boxbedekking, ook zand, vormt een risico. (Veel) mest op de roostervloer, in de afkalfstal en de ziekenboeg kan tevens een bron zijn van klebsiella.
0 reacties
|
GD waarschuwt voor gevaar van klebsiellabesmetting
De afgelopen weken kreeg de Gezondheidsdienst voor Dieren meer meldingen binnen van uitbraken van klebsiella op melkveebedrijven.
De klebsiellabacterie veroorzaakt een hevige en soms dodelijk verlopende uierontsteking, net zoals e. coli. De behandeling van klebsiellamastitis is zeer moeilijk, waardoor het afvoeren van dieren met klebsiella vrijwel altijd de enige oplossing is om van de besmetting op het bedrijf af te komen.
Alert bij warm en vochtig weer
De GD waarschuwt veehouders om juist in de warme zomermaanden extra alert te zijn. In de maanden juni, juli en augustus komen relatief gezien het vaakst uitbraken voor. Een temperatuur boven de 20⁰C en een hoge luchtvochtigheid zijn voor klebsiellabacteriën ideale omstandigheden om zich razendsnel te vermenigvuldigen in boxstrooisel of mest. Daarnaast kan de weerstand van koeien bij warmer weer onder druk komen te staan, waardoor de bacterie makkelijker kan toeslaan.
Elk type boxbedekking kan risico vormen
Twee keer per dag controleren of de ligboxen voldoende droog en vrij van mest zijn is aan te raden, aldus GD. Om het strooisel droog te houden en de ph te verhogen kan kalk aan het strooisel worden toegevoegd. Houd er rekening mee dat de werking van kalk na 48 uur verdwijnt. Voornamelijk vochtig zaagsel kan een bron zijn van klebsiella, maar elke andere soort boxbedekking, ook zand, vormt een risico. (Veel) mest op de roostervloer, in de afkalfstal en de ziekenboeg kan tevens een bron zijn van klebsiella.
REAGEER