dinsdag, 4 april, 2017 ‘De fosfaatproductie van de Nederlandse melkveehouderij kan nog met miljoenen kilo’s worden beperkt door koeien meer individueel te voeren naar fosforbehoefte’. Dit stellen de Wageningse wetenschappers Henk Bovenhuis en Jan Dijkstra in een artikel in Veeteelt dat aanstaande vrijdag verschijnt. ‘Tot nu toe wordt bij de berekening van de fosforbehoefte altijd gewerkt met een vast aandeel fosfor van 970 milligram per kilo melk. In werkelijkheid varieert dit tussen de 750 en 1350 milligram per kilo’, vertelt Jan Dijkstra van de leerstoelgroep Diervoeding. Omdat de fosforgift in de praktijk wordt afgestemd op de koeien met de hoogste behoefte, wordt nu gemiddeld op 130 tot 150 procent van de norm gevoerd. Fosfor routinematig metenDoor de leerstoelgroep Fokkerij en Genetica is een betaalbare methode ontwikkeld om het fosforgehalte in de melk van individuele koeien routinematig te bepalen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van infraroodanalyses, zoals Qlip die ook gebruikt voor de meting van onder andere vet, eiwit en lactose. Efficiëntieverbetering 17 procentDe infraroodtechniek maakt het mogelijk de individuele fosforbehoefte van koeien te bepalen en de voergift hierop af te stemmen. Hierdoor kan het gemiddelde fosfaatgehalte in de mest fors worden verlaagd. ‘Theoretisch is hierdoor een verbetering van de fosfaatefficiëntie met 17 procent per koe per lactatie goed mogelijk’, berekenden de onderzoekers.
0 reacties
|
Fosfor meten in melk kan efficiëntie 17 procent verhogen
‘De fosfaatproductie van de Nederlandse melkveehouderij kan nog met miljoenen kilo’s worden beperkt door koeien meer individueel te voeren naar fosforbehoefte’. Dit stellen de Wageningse wetenschappers Henk Bovenhuis en Jan Dijkstra in een artikel in Veeteelt dat aanstaande vrijdag verschijnt.
‘Tot nu toe wordt bij de berekening van de fosforbehoefte altijd gewerkt met een vast aandeel fosfor van 970 milligram per kilo melk. In werkelijkheid varieert dit tussen de 750 en 1350 milligram per kilo’, vertelt Jan Dijkstra van de leerstoelgroep Diervoeding.
Omdat de fosforgift in de praktijk wordt afgestemd op de koeien met de hoogste behoefte, wordt nu gemiddeld op 130 tot 150 procent van de norm gevoerd.
Fosfor routinematig meten
Door de leerstoelgroep Fokkerij en Genetica is een betaalbare methode ontwikkeld om het fosforgehalte in de melk van individuele koeien routinematig te bepalen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van infraroodanalyses, zoals Qlip die ook gebruikt voor de meting van onder andere vet, eiwit en lactose.
Efficiëntieverbetering 17 procent
De infraroodtechniek maakt het mogelijk de individuele fosforbehoefte van koeien te bepalen en de voergift hierop af te stemmen. Hierdoor kan het gemiddelde fosfaatgehalte in de mest fors worden verlaagd. ‘Theoretisch is hierdoor een verbetering van de fosfaatefficiëntie met 17 procent per koe per lactatie goed mogelijk’, berekenden de onderzoekers.
REAGEER