vrijdag, 19 april, 2019 De import van vrouwelijke runderen is in de eerste maanden van 2019 flink gestegen. Dat blijkt uit cijfers van RVO. Tot en met 21 maart zijn er al 4500 uit het buitenland afkomstige vaarzen de grens overgestoken. Dat is ruim de helft van het totaalaantal van vorig jaar en niet veel minder dan in het gehele jaar 2017. Halvering aantal exportcertificatenTegelijkertijd ziet CRV de eerste twee maanden van dit jaar een halvering van het aantal afgegeven exportcertificaten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. ‘Als deze trend zich doorzet, importeert Nederland dit jaar 30.000 melkgevende dieren’, zegt Henk Bleker, voorzitter van brancheorganisatie Vee&Logistiek Nederland, in het hoofdverhaal in het tweede aprilnummer van Veeteelt. Geen duurzame manier van veevervangingBleker is niet tegen import, maar ziet wel belangrijke nadelen. ‘Melkveehouders hebben zelf minder ruimte voor selectie uit hun eigen dieren. Er gaan beloftevolle jonge dieren naar de mesterij en vervolgens importeren we melkgevende dieren uit het buitenland. Dat zie ik niet als een duurzame manier van veevervanging. Het staat haaks op de gedachte van kringlooplandbouw.’ Lees het volledige artikel over jongveebezetting in Veeteelt april 2 die deze week is verschenen.
0 reacties
|
Forse toename import vaarzen in eerste maanden 2019
De import van vrouwelijke runderen is in de eerste maanden van 2019 flink gestegen. Dat blijkt uit cijfers van RVO.
Tot en met 21 maart zijn er al 4500 uit het buitenland afkomstige vaarzen de grens overgestoken. Dat is ruim de helft van het totaalaantal van vorig jaar en niet veel minder dan in het gehele jaar 2017.
Halvering aantal exportcertificaten
Tegelijkertijd ziet CRV de eerste twee maanden van dit jaar een halvering van het aantal afgegeven exportcertificaten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
‘Als deze trend zich doorzet, importeert Nederland dit jaar 30.000 melkgevende dieren’, zegt Henk Bleker, voorzitter van brancheorganisatie Vee&Logistiek Nederland, in het hoofdverhaal in het tweede aprilnummer van Veeteelt.
Geen duurzame manier van veevervanging
Bleker is niet tegen import, maar ziet wel belangrijke nadelen. ‘Melkveehouders hebben zelf minder ruimte voor selectie uit hun eigen dieren. Er gaan beloftevolle jonge dieren naar de mesterij en vervolgens importeren we melkgevende dieren uit het buitenland. Dat zie ik niet als een duurzame manier van veevervanging. Het staat haaks op de gedachte van kringlooplandbouw.’
Lees het volledige artikel over jongveebezetting in Veeteelt april 2 die deze week is verschenen.
REAGEER