donderdag, 18 juli, 2019 Landbouwminister Carola Schouten is voornemens om 18 extra excretieklassen te introduceren voor bedrijven die een melkproductie hebben van boven de 10.624 kilo melk. Tot nu toe vallen melkveebedrijven met een productie boven deze grens allemaal in dezelfde klasse voor fosfaat- en stikstofexcretie, of het gemiddelde er nu veel of weinig boven zit. Het was daardoor lonend om te streven naar een zo hoog mogelijke productie boven deze grens zonder dat dit ten kosten ging van het aantal dieren dat aangehouden mocht worden. Oplopend tot fors hogere excretiesDe nieuwe excretieklassen lopen tot een gemiddelde productie van 14.874 kilo melk. In de oude regeling lag de stikstofexcretie in de hoogste productieklasse bij een ureumgehalte van 20 op 137,5 kilo en de fosfaatexcretie op 49,3 kilo. In de nieuwe regeling loopt deze op tot 165 kilo stikstof en 60,5 kilo fosfaat. Reageren tot half augustusMelkveehouders en adviseurs kunnen nog tot en met 14 augustus reageren op de conceptregeling die de minister op overheid.nl heeft gepubliceerd. Een van de al binnengekomen reacties betreft een veehouder die zich afvraagt of bedrijven die in 2015 bezwaar hebben gemaakt omdat hun koeien boven de productiegrens produceerden, nu met terugwerkende kracht alsnog meer fosfaatrechten krijgen toebedeeld. De kans is groot dat dergelijke bedrijven anders hun veestapel moeten inkrimpen, fosfaatrechten moeten aankopen of de melkproductie moeten laten dalen. De minister wil de regeling op 1 januari 2020 in laten gaan. Bekijk hier de voorgestelde aanpassingen in de gepubliceerde regeling.
1 reactie
|
Excretieklassen in aantocht voor hogere melkproducties
Landbouwminister Carola Schouten is voornemens om 18 extra excretieklassen te introduceren voor bedrijven die een melkproductie hebben van boven de 10.624 kilo melk.
Tot nu toe vallen melkveebedrijven met een productie boven deze grens allemaal in dezelfde klasse voor fosfaat- en stikstofexcretie, of het gemiddelde er nu veel of weinig boven zit. Het was daardoor lonend om te streven naar een zo hoog mogelijke productie boven deze grens zonder dat dit ten kosten ging van het aantal dieren dat aangehouden mocht worden.
Oplopend tot fors hogere excreties
De nieuwe excretieklassen lopen tot een gemiddelde productie van 14.874 kilo melk. In de oude regeling lag de stikstofexcretie in de hoogste productieklasse bij een ureumgehalte van 20 op 137,5 kilo en de fosfaatexcretie op 49,3 kilo. In de nieuwe regeling loopt deze op tot 165 kilo stikstof en 60,5 kilo fosfaat.
Reageren tot half augustus
Melkveehouders en adviseurs kunnen nog tot en met 14 augustus reageren op de conceptregeling die de minister op overheid.nl heeft gepubliceerd.
Een van de al binnengekomen reacties betreft een veehouder die zich afvraagt of bedrijven die in 2015 bezwaar hebben gemaakt omdat hun koeien boven de productiegrens produceerden, nu met terugwerkende kracht alsnog meer fosfaatrechten krijgen toebedeeld. De kans is groot dat dergelijke bedrijven anders hun veestapel moeten inkrimpen, fosfaatrechten moeten aankopen of de melkproductie moeten laten dalen.
De minister wil de regeling op 1 januari 2020 in laten gaan. Bekijk hier de voorgestelde aanpassingen in de gepubliceerde regeling.
Reacties
Jammer dat Schouten niet meer
REAGEER