dinsdag, 16 juni, 2020 In Denemarken is afgelopen maand een initiatief gestart waar via grootschalige grasraffinage eiwitten worden gewonnen uit de opbrengst van 2000 hectare gras. De landbouwcoöperaties DLG en Danish Agro en graszaadverdelaar DLF zijn de initiatiefnemers van het bedrijf dat BioRefine Denmark heet. ‘DLF werkt al langer aan grasraffinage en we zijn inmiddels de proefstatus wel voorbij waardoor we kunnen gaan opschalen’, zo vertelt Hendrik Nagelhoud, salesmanager bij DLF. ‘Gras, gras-klaver en luzerne zitten vol eiwitten. Via bioraffinage willen we die eiwitten nu beschikbaar maken voor eenmagige dieren, maar wellicht op den duur ook voor humane consumptie.’ Grassappen en grasvezelsIn het bioraffinage proces worden vezels gescheiden van grassappen. Het eiwit uit de grassappen wordt via speciale processen vrij gemaakt en opgewaardeerd. De grasvezels kunnen nog gevoerd worden aan runderen of zijn geschikt voor biogasinstallaties. Daarmee lijkt de bioraffinage op het Nederlandse project Grassa. Minder afhankelijk van soja‘In Denemarken blijven we onderzoeken welke soorten en rassen de beste resultaten opleveren’, aldus Nagelhoud. ‘De kennis die dat oplevert zullen we ook in Nederland kunnen gebruiken. Eiwit winnen uit gras past heel goed in de wens naar een meer circulaire landbouw om minder afhankelijk te zijn van de import van soja.’ DLG heeft een belang van 50 procent in BioRefine, Danish Agro en DLF elk 25 procent.
0 reacties
|
Denemarken start grootschalige grasraffinage
In Denemarken is afgelopen maand een initiatief gestart waar via grootschalige grasraffinage eiwitten worden gewonnen uit de opbrengst van 2000 hectare gras.
De landbouwcoöperaties DLG en Danish Agro en graszaadverdelaar DLF zijn de initiatiefnemers van het bedrijf dat BioRefine Denmark heet.
‘DLF werkt al langer aan grasraffinage en we zijn inmiddels de proefstatus wel voorbij waardoor we kunnen gaan opschalen’, zo vertelt Hendrik Nagelhoud, salesmanager bij DLF. ‘Gras, gras-klaver en luzerne zitten vol eiwitten. Via bioraffinage willen we die eiwitten nu beschikbaar maken voor eenmagige dieren, maar wellicht op den duur ook voor humane consumptie.’
Grassappen en grasvezels
In het bioraffinage proces worden vezels gescheiden van grassappen. Het eiwit uit de grassappen wordt via speciale processen vrij gemaakt en opgewaardeerd. De grasvezels kunnen nog gevoerd worden aan runderen of zijn geschikt voor biogasinstallaties. Daarmee lijkt de bioraffinage op het Nederlandse project Grassa.
Minder afhankelijk van soja
‘In Denemarken blijven we onderzoeken welke soorten en rassen de beste resultaten opleveren’, aldus Nagelhoud. ‘De kennis die dat oplevert zullen we ook in Nederland kunnen gebruiken. Eiwit winnen uit gras past heel goed in de wens naar een meer circulaire landbouw om minder afhankelijk te zijn van de import van soja.’
DLG heeft een belang van 50 procent in BioRefine, Danish Agro en DLF elk 25 procent.
REAGEER