vrijdag, 2 oktober, 2020 Op de Dairy Campus is een onderzoek gestart naar het meten van voerefficiëntie met infrarood-thermografie. De onderzoekers kijken of het mogelijk is om op deze manier snel, gemakkelijk goedkoop veel data over voerefficiëntie te verzamelen. Voerefficiëntie wordt nu gemeten met behulp van voerbakken. Dairy Campus heeft er daarvan 64 in gebruik. Ook CRV verzamelt met voerbakken cijfers over voerefficiëntie op vijf praktijkbedrijven. Voor gewone melkveebedrijven zijn deze voerbakken nauwelijks een optie omdat ze relatief duur zijn en er weinig koeien tegelijk gemeten kunnen worden. InfraroodcameraIn de proef op de Dairy Campus filmt een infraroodcamera de koeien tijdens het melken. Daarnaast worden ook voeropname en melkproductiegegevens vastgelegd. De onderzoekers gaan op zoek naar het infrarood-kenmerk, ofwel het lichaamsdeel dat ze het beste kunnen meten. Ook willen ze weten wat ze daar precies aan gaan meten. Daarnaast onderzoeken ze de relatie tussen het infrarood-kenmerk en voerefficiëntie. Infraroodcamera’s worden al gebruikt om ziektes vroeg op te sporen bij melkvee en om de voerefficiëntie van vleesvee in te schatten. De relatie tussen de infraroodbeelden en voerefficiëntie bij melkvee is minder bekend. Inzicht in temperatuurInfraroodstraling is straling die niet zichtbaar is. Het heeft een kleinere golflengte dan rood licht, dat mensen wel kunnen zien met het blote oog. Alle lichamen geven infraroodstraling af, wat te voelen is als warmte. De golflengte van infrarood hangt samen met de temperatuur. Een infraroodcamera meet deze straling en maakt er beeld van. De camera’s geven daarmee inzicht in de temperatuur van koeien.
0 reacties
|
Dairy Campus test meten van voerefficiëntie met infraroodstraling
Op de Dairy Campus is een onderzoek gestart naar het meten van voerefficiëntie met infrarood-thermografie.
De onderzoekers kijken of het mogelijk is om op deze manier snel, gemakkelijk goedkoop veel data over voerefficiëntie te verzamelen.
Voerefficiëntie wordt nu gemeten met behulp van voerbakken. Dairy Campus heeft er daarvan 64 in gebruik. Ook CRV verzamelt met voerbakken cijfers over voerefficiëntie op vijf praktijkbedrijven. Voor gewone melkveebedrijven zijn deze voerbakken nauwelijks een optie omdat ze relatief duur zijn en er weinig koeien tegelijk gemeten kunnen worden.
Infraroodcamera
In de proef op de Dairy Campus filmt een infraroodcamera de koeien tijdens het melken. Daarnaast worden ook voeropname en melkproductiegegevens vastgelegd. De onderzoekers gaan op zoek naar het infrarood-kenmerk, ofwel het lichaamsdeel dat ze het beste kunnen meten. Ook willen ze weten wat ze daar precies aan gaan meten. Daarnaast onderzoeken ze de relatie tussen het infrarood-kenmerk en voerefficiëntie.
Infraroodcamera’s worden al gebruikt om ziektes vroeg op te sporen bij melkvee en om de voerefficiëntie van vleesvee in te schatten. De relatie tussen de infraroodbeelden en voerefficiëntie bij melkvee is minder bekend.
Inzicht in temperatuur
Infraroodstraling is straling die niet zichtbaar is. Het heeft een kleinere golflengte dan rood licht, dat mensen wel kunnen zien met het blote oog. Alle lichamen geven infraroodstraling af, wat te voelen is als warmte. De golflengte van infrarood hangt samen met de temperatuur. Een infraroodcamera meet deze straling en maakt er beeld van. De camera’s geven daarmee inzicht in de temperatuur van koeien.
REAGEER