woensdag, 23 maart, 2016 Vergeleken met stripgrazen en roterend standweiden zorgt dagelijks omweiden van het melkveekoppel voor het hoogste financiële rendement. Dit is het gevolg van een hogere grasopname, minder bijvoeding en lagere loonwerkkosten bij dagelijks omweiden. Dat blijkt uit onderzoek van de Dairy Campus in Leeuwarden. In 2015 werden op de Dairy Campus drie verschillende beweidingssystemen uitgetest: dagelijks omweiden op 24 vaste percelen, stripgrazen en roterend standweiden op vijf blokken. De proef werd uitgevoerd met twintig koeien met een intensiteit van zes koeien per hectare. Hogere drogestofopnameDe grasopname bij dagelijks omweiden lag in het onderzoek 1,7 kilogram droge stof hoger dan bij roterend standweiden en 2 kilogram droge stof hoger dan bij stripgrazen. Overigens was er geen significant verschil in melkproductie. De koeien gaven gemiddeld 26,4 kilogram melk per dag. Minder bijvoerenDe voerkosten blijken de grootste rol te spelen in kosten van weidesystemen. Bij dagelijks omweiden, gemiddeld drie uur langer per dag dan de andere systemen, is er door de hoge grasopname het minst bijgevoerd: 5,9 kilogram droge stof per koe per dag. Dit is een stuk lager dan de 8,3 en 8,1 kilogram droge stof bij stripgrazen en standweiden en zorgt voor een besparing van 12.100 en 11.700 euro ten opzichte van respectievelijk stripgrazen en roterend weiden. Lees alle conclusies uit het onderzoek in het tweede maartnummer van Veeteelt. Dit valt vanaf donderdag bij abonnees in de bus.
0 reacties
|
Dagelijks omweiden geeft hoogste rendement
![]() |
Vergeleken met stripgrazen en roterend standweiden zorgt dagelijks omweiden van het melkveekoppel voor het hoogste financiële rendement.
Dit is het gevolg van een hogere grasopname, minder bijvoeding en lagere loonwerkkosten bij dagelijks omweiden. Dat blijkt uit onderzoek van de Dairy Campus in Leeuwarden. In 2015 werden op de Dairy Campus drie verschillende beweidingssystemen uitgetest: dagelijks omweiden op 24 vaste percelen, stripgrazen en roterend standweiden op vijf blokken. De proef werd uitgevoerd met twintig koeien met een intensiteit van zes koeien per hectare.
Hogere drogestofopname
De grasopname bij dagelijks omweiden lag in het onderzoek 1,7 kilogram droge stof hoger dan bij roterend standweiden en 2 kilogram droge stof hoger dan bij stripgrazen. Overigens was er geen significant verschil in melkproductie. De koeien gaven gemiddeld 26,4 kilogram melk per dag.
Minder bijvoeren
De voerkosten blijken de grootste rol te spelen in kosten van weidesystemen. Bij dagelijks omweiden, gemiddeld drie uur langer per dag dan de andere systemen, is er door de hoge grasopname het minst bijgevoerd: 5,9 kilogram droge stof per koe per dag. Dit is een stuk lager dan de 8,3 en 8,1 kilogram droge stof bij stripgrazen en standweiden en zorgt voor een besparing van 12.100 en 11.700 euro ten opzichte van respectievelijk stripgrazen en roterend weiden.
Lees alle conclusies uit het onderzoek in het tweede maartnummer van Veeteelt. Dit valt vanaf donderdag bij abonnees in de bus.
REAGEER