vrijdag, 28 januari, 2022 Nog eens 140 Brabantse melkveehouders kunnen deelnemen aan de Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij (BBM). Er komt 1,3 miljoen euro beschikbaar voor de tweede fase van het project. Veehouders die aan het project meedoen, ontvangen een financiële beloning voor hun inspanningen op het gebied van natuur, water en landschapskwaliteit. Zijn kunnen drie jaar lang een maximale vergoeding van 5000 euro per jaar krijgen. Dertien duurzaamheidsindicatorenDe beloning is gebaseerd op dertien verschillende duurzaamheidsindicatoren, waaronder ammoniakuitstoot, weidegang, blijvend grasland en stikstofbodemoverschot. Een melkveehouder kan zelf bepalen welke maatregelen hij op zijn bedrijf neemt om de scores op die indicatoren te verbeteren. Hoe hoger de score, hoe hoger de beloning. In 2021 gingen de eerste 200 veehouders aan de slag met de biodiversiteitsmonitor, die wordt gefinancierd door de provincie Noord-Brabant, Brabants Bodem en Brabant Water. De eerste fase was vooral gericht op ondernemers in het Van Gogh Nationaal Park, maar nu staat deelname open voor melkveehouders uit heel Brabant. Structureel belonenDe initiatiefnemers spannen zich ook in voor een structurele beloning, zodat veehouders ook als het project na drie jaar eindigt voordeel hebben van het nemen van duurzaamheidsmaatregelen. Zo geeft een hoge BBM-score voorrang bij het pachten van gronden van provincie en waterschappen. Ook helpt een hoge score om als natuurinclusief bedrijf toestemming te krijgen per 2024 minder vergaande stalaanpassingen te doen. Een rentekorting bij de Rabobank of een plus op de melkprijs van FrieslandCampina noemen de partijen ook als mogelijke beloning voor bedrijven met een hoge BBM-score. Aanmelden is mogelijk via de collectieven agrarisch natuurbeheer.
0 reacties
|
Brabant beloont nog eens 140 veehouders voor duurzaam werken
![]() |
Nog eens 140 Brabantse melkveehouders kunnen deelnemen aan de Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij (BBM). Er komt 1,3 miljoen euro beschikbaar voor de tweede fase van het project.
Veehouders die aan het project meedoen, ontvangen een financiële beloning voor hun inspanningen op het gebied van natuur, water en landschapskwaliteit. Zijn kunnen drie jaar lang een maximale vergoeding van 5000 euro per jaar krijgen.
Dertien duurzaamheidsindicatoren
De beloning is gebaseerd op dertien verschillende duurzaamheidsindicatoren, waaronder ammoniakuitstoot, weidegang, blijvend grasland en stikstofbodemoverschot. Een melkveehouder kan zelf bepalen welke maatregelen hij op zijn bedrijf neemt om de scores op die indicatoren te verbeteren. Hoe hoger de score, hoe hoger de beloning.
In 2021 gingen de eerste 200 veehouders aan de slag met de biodiversiteitsmonitor, die wordt gefinancierd door de provincie Noord-Brabant, Brabants Bodem en Brabant Water. De eerste fase was vooral gericht op ondernemers in het Van Gogh Nationaal Park, maar nu staat deelname open voor melkveehouders uit heel Brabant.
Structureel belonen
De initiatiefnemers spannen zich ook in voor een structurele beloning, zodat veehouders ook als het project na drie jaar eindigt voordeel hebben van het nemen van duurzaamheidsmaatregelen. Zo geeft een hoge BBM-score voorrang bij het pachten van gronden van provincie en waterschappen. Ook helpt een hoge score om als natuurinclusief bedrijf toestemming te krijgen per 2024 minder vergaande stalaanpassingen te doen. Een rentekorting bij de Rabobank of een plus op de melkprijs van FrieslandCampina noemen de partijen ook als mogelijke beloning voor bedrijven met een hoge BBM-score.
Aanmelden is mogelijk via de collectieven agrarisch natuurbeheer.
REAGEER