dinsdag, 7 februari, 2017 Grasland gaat gemiddeld genomen veel te vaak op de kop. Dat hoeft niet standaard elke zes jaar, stelt onderzoeker Nick van Eekeren in de special over bemesting in Veeteelt. Bij het scheuren van grasland gaat organische stof verloren. Het bodemleven breekt een groot gedeelte af, doordat er extra zuurstof in de grond komt. Dat wakkert het mineralisatieproces aan. ‘Op klei en op zand moeten boeren streven naar ten minste zestig procent permanent grasland. Wie mais teelt, doet dat bij voorkeur in vruchtwisseling met een gras-klavermengsel. Daarmee krijgt de grond kans het organischestofgehalte gedeeltelijk te herstellen’, aldus Van Eekeren. Stikstofleverend vermogenHet organischestofgehalte is essentieel voor een goede nalevering van stikstof. Hoe meer organische stof de bodem bevat, des te hoger het stikstofleverend vermogen van de grond. ‘Zorg dus dat je grasland zo lang mogelijk gras blijft. De wortel- en gewasresten zorgen elk jaar weer voor extra organische stof’, stelt de onderzoeker van het Louis Bolk Instituut. SpecialVeeteelt besteedt in het komende nummer in een special aandacht aan ontwikkelingen rondom bemesting. Deze uitgave valt vanaf donderdag bij veehouders in de bus.
0 reacties
|
Boer scheurt zijn grasland te vaak
Grasland gaat gemiddeld genomen veel te vaak op de kop. Dat hoeft niet standaard elke zes jaar, stelt onderzoeker Nick van Eekeren in de special over bemesting in Veeteelt.
Bij het scheuren van grasland gaat organische stof verloren. Het bodemleven breekt een groot gedeelte af, doordat er extra zuurstof in de grond komt. Dat wakkert het mineralisatieproces aan. ‘Op klei en op zand moeten boeren streven naar ten minste zestig procent permanent grasland. Wie mais teelt, doet dat bij voorkeur in vruchtwisseling met een gras-klavermengsel. Daarmee krijgt de grond kans het organischestofgehalte gedeeltelijk te herstellen’, aldus Van Eekeren.
Stikstofleverend vermogen
Het organischestofgehalte is essentieel voor een goede nalevering van stikstof. Hoe meer organische stof de bodem bevat, des te hoger het stikstofleverend vermogen van de grond. ‘Zorg dus dat je grasland zo lang mogelijk gras blijft. De wortel- en gewasresten zorgen elk jaar weer voor extra organische stof’, stelt de onderzoeker van het Louis Bolk Instituut.
Special
Veeteelt besteedt in het komende nummer in een special aandacht aan ontwikkelingen rondom bemesting. Deze uitgave valt vanaf donderdag bij veehouders in de bus.
REAGEER