vrijdag, 27 september, 2019 Nederlands-Vlaamse melkveehouders zouden op termijn na kunnen denken over de aanpassing van hun management om de negatieve gevolgen van hittegolven op te vangen. Dat zegt Koen De Bleecker, dierenarts van DGZ Vlaanderen, in het hoofdverhaal van Veeteelt, die deze week is uitgekomen. ‘Misschien kan er nagedacht worden om afkalvingen te plannen in de maanden waarin koeien zo min mogelijk hinder ondervinden van de hittegolf, die vaak eind juli plaatsvindt’, zegt hij. ‘Elk bedrijf moet voor zichzelf uitmaken wat het beste past.’ Gevolgen hittegolf beheersbaarDe hittegolven die Nederland en Vlaanderen dit jaar teisterden, hadden een negatief effect op de melkgift, terwijl ook de vruchtbaarheid, voeropname en gezondheid te lijden hebben onder hittestress. Volgens de verwachtingen neemt het aantal hittegolven in de toekomst alleen maar toe. Een hoge productiviteit per koe in warme landen zoals Israël en Saudi-Arabië geven volgens De Bleecker aan dat de gevolgen van hittegolven beheerst kunnen worden. Daarbij zou dus niet alleen naar het stalklimaat gekeken moeten worden, maar ook naar het management op jaarbasis. Embryotransplantatie in het najaarIn Israël wordt er door sommige melkveehouders bijvoorbeeld gewerkt met embryotransplantatie om de gevolgen van de hitte te omzeilen. In de zomer heeft het door de verlaagde vruchtbaarheid weinig zin om te insemineren. Ook in het najaar zijn de eicellen van de koe nog niet voldoende hersteld, waardoor het loont om dan embryo’s te plaatsen.
0 reacties
|
‘Bedrijfsmanagement aanpassen aan hittegolf’
Nederlands-Vlaamse melkveehouders zouden op termijn na kunnen denken over de aanpassing van hun management om de negatieve gevolgen van hittegolven op te vangen. Dat zegt Koen De Bleecker, dierenarts van DGZ Vlaanderen, in het hoofdverhaal van Veeteelt, die deze week is uitgekomen.
‘Misschien kan er nagedacht worden om afkalvingen te plannen in de maanden waarin koeien zo min mogelijk hinder ondervinden van de hittegolf, die vaak eind juli plaatsvindt’, zegt hij. ‘Elk bedrijf moet voor zichzelf uitmaken wat het beste past.’
Gevolgen hittegolf beheersbaar
De hittegolven die Nederland en Vlaanderen dit jaar teisterden, hadden een negatief effect op de melkgift, terwijl ook de vruchtbaarheid, voeropname en gezondheid te lijden hebben onder hittestress. Volgens de verwachtingen neemt het aantal hittegolven in de toekomst alleen maar toe.
Een hoge productiviteit per koe in warme landen zoals Israël en Saudi-Arabië geven volgens De Bleecker aan dat de gevolgen van hittegolven beheerst kunnen worden. Daarbij zou dus niet alleen naar het stalklimaat gekeken moeten worden, maar ook naar het management op jaarbasis.
Embryotransplantatie in het najaar
In Israël wordt er door sommige melkveehouders bijvoorbeeld gewerkt met embryotransplantatie om de gevolgen van de hitte te omzeilen. In de zomer heeft het door de verlaagde vruchtbaarheid weinig zin om te insemineren. Ook in het najaar zijn de eicellen van de koe nog niet voldoende hersteld, waardoor het loont om dan embryo’s te plaatsen.
REAGEER