woensdag, 27 mei, 2020 Bacteriën kunnen, als biologisch bemestings- en bestrijdingsproduct, in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen bij de teelt van mais. Dit is de conclusie uit promotieonderzoek van Stien Beirinckx van het onderzoeksinstituut ILVO. De kennis uit haar onderzoek kan worden toegepast voor de ontwikkeling van een zaadcoating die de kieming in het voorjaar kan verbeteren, de ontwikkeling in de jeugdfase versnellen en de ziektegevoeligheid verlagen. Hierdoor kan het groeiseizoen van mais worden verlengd en wordt het gewas minder gevoelig voor extreme weersomstandigheden. Specifiek stammen gevondenBeirinckx onderzocht de bacteriële gemeenschappen in en rond de wortels van maisplanten. Ze vond specifieke stammen die de groei van het gewas onder koude omstandigheden (bijvoorbeeld in het voorjaar) kunnen bevorderen. Ook ontdekte ze bacteriestammen die de plant minder gevoelig maken voor een infectie met de schadelijke schimmel Rhizoctonia solani. Toepassing in praktijk‘De volgende stap is het verder ontrafelen van de werkingsmechanismen en kolonisatiestrategieën van deze bacteriën’, vertelt de onderzoekster in een bericht op de nieuwssite Vilt. ‘Op termijn willen we zaden vooraf gaan behandelen met deze bacteriën. We hopen dat de kieming en de ontwikkeling in de jeugdfase dan sneller verloopt en dat de ziektegevoeligheid wordt teruggedrongen’, aldus de onderzoekster. Ze verwacht dat haar onderzoek op termijn kan leiden tot nieuwe biologische producten voor toepassing in de praktijk.
0 reacties
|
Bacteriën maken mais minder gevoelig voor kou en ziekte
Bacteriën kunnen, als biologisch bemestings- en bestrijdingsproduct, in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen bij de teelt van mais.
Dit is de conclusie uit promotieonderzoek van Stien Beirinckx van het onderzoeksinstituut ILVO. De kennis uit haar onderzoek kan worden toegepast voor de ontwikkeling van een zaadcoating die de kieming in het voorjaar kan verbeteren, de ontwikkeling in de jeugdfase versnellen en de ziektegevoeligheid verlagen. Hierdoor kan het groeiseizoen van mais worden verlengd en wordt het gewas minder gevoelig voor extreme weersomstandigheden.
Specifiek stammen gevonden
Beirinckx onderzocht de bacteriële gemeenschappen in en rond de wortels van maisplanten. Ze vond specifieke stammen die de groei van het gewas onder koude omstandigheden (bijvoorbeeld in het voorjaar) kunnen bevorderen. Ook ontdekte ze bacteriestammen die de plant minder gevoelig maken voor een infectie met de schadelijke schimmel Rhizoctonia solani.
Toepassing in praktijk
‘De volgende stap is het verder ontrafelen van de werkingsmechanismen en kolonisatiestrategieën van deze bacteriën’, vertelt de onderzoekster in een bericht op de nieuwssite Vilt. ‘Op termijn willen we zaden vooraf gaan behandelen met deze bacteriën. We hopen dat de kieming en de ontwikkeling in de jeugdfase dan sneller verloopt en dat de ziektegevoeligheid wordt teruggedrongen’, aldus de onderzoekster. Ze verwacht dat haar onderzoek op termijn kan leiden tot nieuwe biologische producten voor toepassing in de praktijk.
REAGEER