donderdag, 23 september, 2021 Agrifirm en CRV gaan gezamenlijk onderzoek doen naar de methaanuitstoot van individuele koeien. Met het onderzoeksproject willen de twee coöperatieve bedrijven meer inzicht krijgen in de verschillen tussen dieren en rantsoenen. Kennis om te sturenDe kennis uit het onderzoeksproject zal worden gebruikt om nieuwe producten te ontwikkelen waarmee veehouders in hun bedrijfsvoering kunnen sturen op de uitstoot van methaan. Agrifirm en CRV denken hierbij onder andere aan aangepast voeradvies en fokwaarden voor methaanefficiëntie. Meten op praktijkbedrijfDe methaanuitstoot zal worden bepaald met behulp van zogenaamde GreenFeeds waarin de meetapparatuur is ingebouwd in een krachtvoerstation. Deze apparatuur analyseert de samenstelling van de adem iedere keer als een koe het krachtvoerstation bezoekt. De GreenFeeds worden geïnstalleerd op een van de praktijkbedrijven waar CRV al data verzamelt, onder meer over de voeropname van individuele koeien. Procent mindert methaan per jaar‘De verschillen in methaanuitstoot tussen koeien zijn voor een belangrijk deel genetisch bepaald’, vertelt Maarten Moleman, lead innovator bij CRV. ‘De data die we met dit project verzamelen, combineren we met data uit andere projecten. We gebruiken ze voor de ontwikkeling van merkerfokwaarden die veehouders kunnen gebruiken om te fokken op een veestapel met een lagere methaanuitstoot’, legt hij uit. CRV verwacht dat via genetische vooruitgang een verlaging mogelijk is van de methaanproductie tot een procent per jaar.
0 reacties
|
Agrifirm en CRV starten onderzoek naar methaan
![]() |
Agrifirm en CRV gaan gezamenlijk onderzoek doen naar de methaanuitstoot van individuele koeien.
Met het onderzoeksproject willen de twee coöperatieve bedrijven meer inzicht krijgen in de verschillen tussen dieren en rantsoenen.
Kennis om te sturen
De kennis uit het onderzoeksproject zal worden gebruikt om nieuwe producten te ontwikkelen waarmee veehouders in hun bedrijfsvoering kunnen sturen op de uitstoot van methaan. Agrifirm en CRV denken hierbij onder andere aan aangepast voeradvies en fokwaarden voor methaanefficiëntie.
Meten op praktijkbedrijf
De methaanuitstoot zal worden bepaald met behulp van zogenaamde GreenFeeds waarin de meetapparatuur is ingebouwd in een krachtvoerstation. Deze apparatuur analyseert de samenstelling van de adem iedere keer als een koe het krachtvoerstation bezoekt. De GreenFeeds worden geïnstalleerd op een van de praktijkbedrijven waar CRV al data verzamelt, onder meer over de voeropname van individuele koeien.
Procent mindert methaan per jaar
‘De verschillen in methaanuitstoot tussen koeien zijn voor een belangrijk deel genetisch bepaald’, vertelt Maarten Moleman, lead innovator bij CRV. ‘De data die we met dit project verzamelen, combineren we met data uit andere projecten. We gebruiken ze voor de ontwikkeling van merkerfokwaarden die veehouders kunnen gebruiken om te fokken op een veestapel met een lagere methaanuitstoot’, legt hij uit. CRV verwacht dat via genetische vooruitgang een verlaging mogelijk is van de methaanproductie tot een procent per jaar.
REAGEER