woensdag, 7 augustus, 2019 Er is een afnemende belangstelling voor derogatie. Bedrijfsbeëindiging en knellende voorwaarden gelden als belangrijkste redenen. Dat blijkt uit een analyse van de universiteit van Wageningen. In 2017 daalde het aantal bedrijven met derogatie met 2,3 procent (448 bedrijven) en in 2018 met 6,6 procent (1228 bedrijven) ten opzichte van het jaar ervoor. Bedrijfsbeëindiging en minimale graslandeisAgrarisch ondernemers die aangeven te stoppen met derogatie, hebben daar verschillende redenen voor. Het kan zijn dat ze hun bedrijf beëindigen, of stoppen met derogatie vanwege de graslandeis van minimaal 80 procent. Ook switchen sommige ondernemers naar een andere bedrijfsopzet. Een andere genoemde reden voor het stoppen met derogatie is het gebruik van andere mest dan graasdierenmest en extensivering van het bedrijf. Hierdoor is derogatie niet meer nodig en bespaart men bovendien op kosten voor bemestingsplannen, monsterneming en aanvraag. Vooral melkveebedrijvenHet gros van de bedrijven met derogatie zijn melkveebedrijven die bijna 90 procent van het areaal onder derogatie bewerken. Het aantal melkveebedrijven met derogatie nam in 2018 met 7,5 procent sterker af dan het totaal aantal melkveebedrijven in Nederland, dat volgens CBS-cijfers vorig jaar met 5,3 procent afnam. Dit kan volgens de onderzoekers mede verklaard worden door de Subsidieregeling bedrijfsbeëindiging melkveehouderij en leidt voor een deel tot de afname van het aantal bedrijven met derogatie. Regionale verschillen in afname derogatieRegionaal zien de onderzoekers een sterkere afname van het aantal bedrijven met derogatie in het noordelijke veenweidegebied en op de meeste zandgronden. Het beleid om het derogatieareaal te vergroten zou volgens de onderzoekers gericht moeten zijn op het verlichten van de genoemde knelpunten. Zo doen ze enkele suggesties, zoals: verlaag de graslandeis tot (bijvoorbeeld) 70 procent, onderzoek gewasderogatie, sta fosfaatkunstmest toe, verlaag deelnamekosten en onderzoek argumenten voor de beperking van uitsluitend gebruik van graasdierenmest.
0 reacties
|
Afname derogatie door stoppers en knellende voorwaarden
Er is een afnemende belangstelling voor derogatie. Bedrijfsbeëindiging en knellende voorwaarden gelden als belangrijkste redenen. Dat blijkt uit een analyse van de universiteit van Wageningen.
In 2017 daalde het aantal bedrijven met derogatie met 2,3 procent (448 bedrijven) en in 2018 met 6,6 procent (1228 bedrijven) ten opzichte van het jaar ervoor.
Bedrijfsbeëindiging en minimale graslandeis
Agrarisch ondernemers die aangeven te stoppen met derogatie, hebben daar verschillende redenen voor. Het kan zijn dat ze hun bedrijf beëindigen, of stoppen met derogatie vanwege de graslandeis van minimaal 80 procent. Ook switchen sommige ondernemers naar een andere bedrijfsopzet.
Een andere genoemde reden voor het stoppen met derogatie is het gebruik van andere mest dan graasdierenmest en extensivering van het bedrijf. Hierdoor is derogatie niet meer nodig en bespaart men bovendien op kosten voor bemestingsplannen, monsterneming en aanvraag.
Vooral melkveebedrijven
Het gros van de bedrijven met derogatie zijn melkveebedrijven die bijna 90 procent van het areaal onder derogatie bewerken. Het aantal melkveebedrijven met derogatie nam in 2018 met 7,5 procent sterker af dan het totaal aantal melkveebedrijven in Nederland, dat volgens CBS-cijfers vorig jaar met 5,3 procent afnam.
Dit kan volgens de onderzoekers mede verklaard worden door de Subsidieregeling bedrijfsbeëindiging melkveehouderij en leidt voor een deel tot de afname van het aantal bedrijven met derogatie.
Regionale verschillen in afname derogatie
Regionaal zien de onderzoekers een sterkere afname van het aantal bedrijven met derogatie in het noordelijke veenweidegebied en op de meeste zandgronden.
Het beleid om het derogatieareaal te vergroten zou volgens de onderzoekers gericht moeten zijn op het verlichten van de genoemde knelpunten.
Zo doen ze enkele suggesties, zoals: verlaag de graslandeis tot (bijvoorbeeld) 70 procent, onderzoek gewasderogatie, sta fosfaatkunstmest toe, verlaag deelnamekosten en onderzoek argumenten voor de beperking van uitsluitend gebruik van graasdierenmest.
REAGEER