donderdag, 5 juli, 2018 Nederland telde eind vorig jaar 435 biologische melkveehouders die met elkaar 225 miljoen kilo melk produceerden. De biologische melkplas in België bedroeg in 2017 zo’n 58 miljoen kilo. Dit blijkt uit een inventarisatie van het vakblad Ekoland. Het aantal biologische melkveehouders is in Nederland vorig jaar sterk toegenomen, maar volgens Ekoland zijn vraag en aanbod nog steeds in balans. ‘Op wat rimpelingen na lijkt de extra melk goed te worden opgenomen in de markt’, constateert Teunis Jacob Slob, voorzitter van Natuurweide, de vereniging van biologische melkveehouders. ‘De biologische melkprijs is niet meer gekoppeld aan die van de gangbare en dat zorgt voor een stabiele prijsvorming’, geeft hij aan. Melkprijs 51 centVolgens Ekoland bedroeg de Nederlandse melkprijs vorig jaar gemiddeld 51 cent. Dit is de hoogste prijs in Europa. Ondanks een tekort aan biologische melk in België lag de gemiddelde prijs daar met 47,5 cent enkele centen lager. In Frankrijk en Oostenrijk lag de melkprijs net onder de 47 cent. Deense en Duitse melkveehouders beurden 49 cent. De laagste melkprijs ontvingen de bioboeren in het Verenigd Koninkrijk (43,9 cent). Grootste melkplas in DuitslandBinnen Europa was Frankrijk vorig jaar het land met de meeste biologische melkveebedrijven: 5242. Ze produceerden met elkaar bijna 600 miljoen kilo melk. De grootste biomelkplas komt uit Duitsland. Hier werd door zo’n 4300 veehouders in totaal 938 miljoen kilo melk geproduceerd.
0 reacties
|
Aantal biologische melkveebedrijven in Nederland groeit naar 435
Nederland telde eind vorig jaar 435 biologische melkveehouders die met elkaar 225 miljoen kilo melk produceerden. De biologische melkplas in België bedroeg in 2017 zo’n 58 miljoen kilo. Dit blijkt uit een inventarisatie van het vakblad Ekoland.
Het aantal biologische melkveehouders is in Nederland vorig jaar sterk toegenomen, maar volgens Ekoland zijn vraag en aanbod nog steeds in balans. ‘Op wat rimpelingen na lijkt de extra melk goed te worden opgenomen in de markt’, constateert Teunis Jacob Slob, voorzitter van Natuurweide, de vereniging van biologische melkveehouders. ‘De biologische melkprijs is niet meer gekoppeld aan die van de gangbare en dat zorgt voor een stabiele prijsvorming’, geeft hij aan.
Melkprijs 51 cent
Volgens Ekoland bedroeg de Nederlandse melkprijs vorig jaar gemiddeld 51 cent. Dit is de hoogste prijs in Europa. Ondanks een tekort aan biologische melk in België lag de gemiddelde prijs daar met 47,5 cent enkele centen lager. In Frankrijk en Oostenrijk lag de melkprijs net onder de 47 cent. Deense en Duitse melkveehouders beurden 49 cent. De laagste melkprijs ontvingen de bioboeren in het Verenigd Koninkrijk (43,9 cent).
Grootste melkplas in Duitsland
Binnen Europa was Frankrijk vorig jaar het land met de meeste biologische melkveebedrijven: 5242. Ze produceerden met elkaar bijna 600 miljoen kilo melk. De grootste biomelkplas komt uit Duitsland. Hier werd door zo’n 4300 veehouders in totaal 938 miljoen kilo melk geproduceerd.
REAGEER