dinsdag, 1 september, 2020 Afgelopen week ontvingen 2250 Vlaamse melkveebedrijven een benchmarkrapport van AB-Register over het antibioticagebruik op hun bedrijf in het afgelopen jaar. Met dit rapport kunnen de melkveehouders het antibioticagebruik voor de verschillende diergroepen op hun bedrijf vergelijken met dat van collega’s zo legt Koen Lommelen van MCC-Vlaanderen uit. ‘De melkveehouderij is geen grootgebruiker van antibiotica, maar sinds twee jaar geldt wel een verplichte registratie voor het IKM-lastenboek via het AB-Register. Nu kunnen de bedrijven kijken hoe ze presteren ten opzichte van hun collega’s.’ Antibiotica inzet per 100 dagenHet benchmarkrapport drukt het antibioticagebruik uit aan de hand van het kengetal BD100. Dit getal is het aantal dagen op 100 dat de runderen worden behandeld met antibiotica. Per melkvee-diercategorie die aanwezig is op het beslag, wordt er een gemiddelde BD100 voor het jaar 2019 berekend. Volmacht noodzakelijkIn de loop van dit jaar vroeg IKM-Vlaanderen de melkveehouders om via het producentenportaal van AB-Register hun volmacht te verlenen tot inzage van de dierbezettingsgegevens uit Sanitel. Enkel bedrijven die dit voor 15 mei 2020 in orde hebben gebracht, krijgen het benchmarkrapport. Volgens Lommelen heeft inmiddels 60 procent van de bedrijven de volmacht gegeven. Hij adviseert bedrijven die nog geen volmacht hebben verleend om dit alsnog in orde te brengen, zodat ook zij later dit jaar nog een benchmarkrapport kunnen ontvangen.
0 reacties
|
2250 Vlaamse bedrijven kunnen antibioticagebruik vergelijken
Afgelopen week ontvingen 2250 Vlaamse melkveebedrijven een benchmarkrapport van AB-Register over het antibioticagebruik op hun bedrijf in het afgelopen jaar.
Met dit rapport kunnen de melkveehouders het antibioticagebruik voor de verschillende diergroepen op hun bedrijf vergelijken met dat van collega’s zo legt Koen Lommelen van MCC-Vlaanderen uit. ‘De melkveehouderij is geen grootgebruiker van antibiotica, maar sinds twee jaar geldt wel een verplichte registratie voor het IKM-lastenboek via het AB-Register. Nu kunnen de bedrijven kijken hoe ze presteren ten opzichte van hun collega’s.’
Antibiotica inzet per 100 dagen
Het benchmarkrapport drukt het antibioticagebruik uit aan de hand van het kengetal BD100. Dit getal is het aantal dagen op 100 dat de runderen worden behandeld met antibiotica. Per melkvee-diercategorie die aanwezig is op het beslag, wordt er een gemiddelde BD100 voor het jaar 2019 berekend.
Volmacht noodzakelijk
In de loop van dit jaar vroeg IKM-Vlaanderen de melkveehouders om via het producentenportaal van AB-Register hun volmacht te verlenen tot inzage van de dierbezettingsgegevens uit Sanitel. Enkel bedrijven die dit voor 15 mei 2020 in orde hebben gebracht, krijgen het benchmarkrapport. Volgens Lommelen heeft inmiddels 60 procent van de bedrijven de volmacht gegeven. Hij adviseert bedrijven die nog geen volmacht hebben verleend om dit alsnog in orde te brengen, zodat ook zij later dit jaar nog een benchmarkrapport kunnen ontvangen.
REAGEER