Zuivelverwerkers produceerden 4 procent meer kaas in 2020


Meer dan de helft van alle verwerkte melk werd in 2020 omgezet in kaas
woensdag, 30 juni, 2021

De Nederlandse zuivelsector verwerkte in 2020 bijna 2 procent meer melk dan in 2019. Het overgrote deel van dit extra volume verdween in de kaasbak.

Dit blijkt uit de publicatie Zuivel in Cijfers 2020 waarin ZuivelNL een overzicht geeft van de ontwikkelingen in de Nederlandse zuivelsector en melkveehouderij.

Binnenlandse productie steeg 1,2 procent

In 2020 werd in Nederland 14,2 miljard kg melk geproduceerd. Dat was 1,2 procent meer dan in 2019. De stijging wordt voor 30 procent verklaard uit het feit dat 2020 een schrikkeljaar was en daardoor een dag meer had dan 2019. Belangrijker was het effect van een bescheiden groei van het aantal melkkoeien met ongeveer een procent.

Meer dan de helft in kaas

De Nederlandse zuivelindustrie verwerkte vorig jaar in totaal 14,5 miljard kg melk. Dat was bijna 2 procent meer dan in 2019. Meer dan de helft daarvan werd omgezet in kaas. De totale kaasproductie nam met ruim 4 procent toe tot een volume van 963 duizend ton.

Exportwaarde daalde

Kaas was ook in 2020 het belangrijkste exportproduct van de zuivelindustrie. Zowel de exportwaarde als het exportvolume stegen met ongeveer een procent. De totale exportwaarde van zuivelproducten nam juist af met 3,5 procent en kwam daarmee uit op iets minder dan 7,6 miljard euro. Volgens ZuivelNL is deze afname vooral het gevolg van de coronacrisis.

De publicatie zuivel in cijfers 2020 is te downloaden van de site van ZuivelNL

 

 


0 reacties

Meer dan de helft van alle verwerkte melk werd in 2020 omgezet in kaas
woensdag, 30 juni, 2021

De Nederlandse zuivelsector verwerkte in 2020 bijna 2 procent meer melk dan in 2019. Het overgrote deel van dit extra volume verdween in de kaasbak.

Dit blijkt uit de publicatie Zuivel in Cijfers 2020 waarin ZuivelNL een overzicht geeft van de ontwikkelingen in de Nederlandse zuivelsector en melkveehouderij.

Binnenlandse productie steeg 1,2 procent

In 2020 werd in Nederland 14,2 miljard kg melk geproduceerd. Dat was 1,2 procent meer dan in 2019. De stijging wordt voor 30 procent verklaard uit het feit dat 2020 een schrikkeljaar was en daardoor een dag meer had dan 2019. Belangrijker was het effect van een bescheiden groei van het aantal melkkoeien met ongeveer een procent.

Meer dan de helft in kaas

De Nederlandse zuivelindustrie verwerkte vorig jaar in totaal 14,5 miljard kg melk. Dat was bijna 2 procent meer dan in 2019. Meer dan de helft daarvan werd omgezet in kaas. De totale kaasproductie nam met ruim 4 procent toe tot een volume van 963 duizend ton.

Exportwaarde daalde

Kaas was ook in 2020 het belangrijkste exportproduct van de zuivelindustrie. Zowel de exportwaarde als het exportvolume stegen met ongeveer een procent. De totale exportwaarde van zuivelproducten nam juist af met 3,5 procent en kwam daarmee uit op iets minder dan 7,6 miljard euro. Volgens ZuivelNL is deze afname vooral het gevolg van de coronacrisis.

De publicatie zuivel in cijfers 2020 is te downloaden van de site van ZuivelNL

 

 

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.