Melklab 2.0 maakt werk van kruidenrijke grasmelk


Qlip gaat de melk van de deelnemende melkveehouders met veel gras en kruiden in het rantsoen onderzoeken op samenstelling, smaak en eigenschappen
vrijdag, 17 januari, 2020

Nieuwe verdienmodellen voor melkveebedrijven met veel gras, kruiden en natuur realiseren. Dat is het doel van het vanmiddag in het Friese Gaastmeer gelanceerde project Melklab 2.0.

Initiatiefnemers van het project zijn de stichting Natuurlijk Melken 2050 en de zuivelverwerkers De Fryske, NoorderlandMelk en CZ Rouveen. De uitvoerende partners zijn Qlip en Aeres groep. Qlip gaat de melk van twintig melkveehouders uit Noord-Nederland met veel gras en kruiden in het rantsoen de komende twee jaar intensief onderzoeken op samenstelling, smaak en eigenschappen. Aeres maakt analyses van de botanische samenstelling op de bedrijven.

Meer smaak en vitaminen

Melk met kruidenrijk gras in het rantsoen heeft een betere vetzuursamenstelling, meer mineralen en vitaminen en een betere smaak, zo blijkt uit vooronderzoek door het Van Hall Instituut. Hoeveel precies, maar ook de invloed van ras, seizoen, lactatiestadium, bijproducten in het rantsoen en weidegang op de melk wordt onderzocht op de melkveebedrijven. Ook wordt gekeken naar mogelijkheden om de relatie met diergezondheid in het project te trekken.

Nieuwe verdienmodellen

‘Een hardere onderbouwing van de voordelen van kruidenrijke grasmelk kan natuurinclusieve melkveehouderij stimuleren en marktpartijen aanzetten tot nieuwe verdienmodellen’, hoopt Catharinus Wierda, man achter de succesvolle streekkaas De Fryske en initiatiefnemer van het project. Hij ziet ook commercieel kansen. ‘Als zachtere vetten en subtielere geurmoleculen in de melk leiden tot kaas met meer smaak kan ik daar wat mee.’

Zelf actief bezig met kwaliteit melk

De deelnemende melkveehouders doen via hun verwerkers De Fryske, Noorderlandmelk en CZ Rouveen nu al volop aan natuurinclusieve landbouw. Het project moet hun handvatten opleveren om in de bedrijfsvoering gerichter te kunnen sturen op natuurinclusieve melk.

Biologisch-dynamisch melkveehouder Sytse Gerritsma heeft een bedrijfsvoering die volledig is gebaseerd op gras. Zijn melk gaat naar CZ Rouveen. Deelname is hem niet in de eerste plaats te doen om een nieuw verdienmodel. ‘Ik ben razend benieuwd wat hier allemaal aan nieuwe informatie uitrolt. Zelf actief bezig zijn met de kwaliteit van de melk en daar iets mee doen geeft mij trots en inspiratie. Het doet een appel op mijn vakmanschap.’

Provincie Friesland financier

De provincie Friesland en de Europese Unie zijn de belangrijkste financiers van het project, dat in totaal enkele tonnen kost. De deelnemende partijen, waaronder naast genoemde partijen ook Living Lab Fryslân, leveren hun bijdrage vooral in manuren. De deelnemende melkveehouders komen uit Friesland, Groningen en Drenthe.


0 reacties

Qlip gaat de melk van de deelnemende melkveehouders met veel gras en kruiden in het rantsoen onderzoeken op samenstelling, smaak en eigenschappen
vrijdag, 17 januari, 2020

Nieuwe verdienmodellen voor melkveebedrijven met veel gras, kruiden en natuur realiseren. Dat is het doel van het vanmiddag in het Friese Gaastmeer gelanceerde project Melklab 2.0.

Initiatiefnemers van het project zijn de stichting Natuurlijk Melken 2050 en de zuivelverwerkers De Fryske, NoorderlandMelk en CZ Rouveen. De uitvoerende partners zijn Qlip en Aeres groep. Qlip gaat de melk van twintig melkveehouders uit Noord-Nederland met veel gras en kruiden in het rantsoen de komende twee jaar intensief onderzoeken op samenstelling, smaak en eigenschappen. Aeres maakt analyses van de botanische samenstelling op de bedrijven.

Meer smaak en vitaminen

Melk met kruidenrijk gras in het rantsoen heeft een betere vetzuursamenstelling, meer mineralen en vitaminen en een betere smaak, zo blijkt uit vooronderzoek door het Van Hall Instituut. Hoeveel precies, maar ook de invloed van ras, seizoen, lactatiestadium, bijproducten in het rantsoen en weidegang op de melk wordt onderzocht op de melkveebedrijven. Ook wordt gekeken naar mogelijkheden om de relatie met diergezondheid in het project te trekken.

Nieuwe verdienmodellen

‘Een hardere onderbouwing van de voordelen van kruidenrijke grasmelk kan natuurinclusieve melkveehouderij stimuleren en marktpartijen aanzetten tot nieuwe verdienmodellen’, hoopt Catharinus Wierda, man achter de succesvolle streekkaas De Fryske en initiatiefnemer van het project. Hij ziet ook commercieel kansen. ‘Als zachtere vetten en subtielere geurmoleculen in de melk leiden tot kaas met meer smaak kan ik daar wat mee.’

Zelf actief bezig met kwaliteit melk

De deelnemende melkveehouders doen via hun verwerkers De Fryske, Noorderlandmelk en CZ Rouveen nu al volop aan natuurinclusieve landbouw. Het project moet hun handvatten opleveren om in de bedrijfsvoering gerichter te kunnen sturen op natuurinclusieve melk.

Biologisch-dynamisch melkveehouder Sytse Gerritsma heeft een bedrijfsvoering die volledig is gebaseerd op gras. Zijn melk gaat naar CZ Rouveen. Deelname is hem niet in de eerste plaats te doen om een nieuw verdienmodel. ‘Ik ben razend benieuwd wat hier allemaal aan nieuwe informatie uitrolt. Zelf actief bezig zijn met de kwaliteit van de melk en daar iets mee doen geeft mij trots en inspiratie. Het doet een appel op mijn vakmanschap.’

Provincie Friesland financier

De provincie Friesland en de Europese Unie zijn de belangrijkste financiers van het project, dat in totaal enkele tonnen kost. De deelnemende partijen, waaronder naast genoemde partijen ook Living Lab Fryslân, leveren hun bijdrage vooral in manuren. De deelnemende melkveehouders komen uit Friesland, Groningen en Drenthe.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.