Aantoonbaar verschil tussen biologische en gangbare melk


Aan de hand van onder andere vetzuursamensteling kan worden bepaald of melk biologisch is geproduceerd
dinsdag, 16 juni, 2020

Uit promotieonderzoek van Ningjing Liu van Wageningen University & Research blijkt dat er verschillen in samenstelling zijn tussen biologische en niet-biologische melk.

In het onderzoek werden andere verschillen in vetzuren en vluchtige stoffen gevonden. Deze verschillen zijn grotendeels gebaseerd op het type voer dat de koeien krijgen in de winter en zomer. Zo lijkt weidemelk in de winter meer op reguliere melk en in de zomer meer op biologische melk.

Meerdere factoren

De kwaliteit van melk wordt ook beïnvloed door factoren als bijvoorbeeld de omgeving, lactatiestadium en koeienras. Daardoor is het volgens Ningjing Liu lastig om verschillen tussen biologische en niet-biologische melk te beoordelen, maar niet onmogelijk.

Fraudegevoeligheid

De achterliggende reden van het onderzoek is de fraudegevoeligheid van biologische melk. De vraag naar het product neemt toe, maar het is lastig te controleren of melk die als biologisch wordt aangeboden daadwerkelijk biologisch is geproduceerd. Als aan de samenstelling van melk te meten is dat deze biologisch is geproduceerd, kan fraude worden voorkomen.
 


0 reacties

Aan de hand van onder andere vetzuursamensteling kan worden bepaald of melk biologisch is geproduceerd
dinsdag, 16 juni, 2020

Uit promotieonderzoek van Ningjing Liu van Wageningen University & Research blijkt dat er verschillen in samenstelling zijn tussen biologische en niet-biologische melk.

In het onderzoek werden andere verschillen in vetzuren en vluchtige stoffen gevonden. Deze verschillen zijn grotendeels gebaseerd op het type voer dat de koeien krijgen in de winter en zomer. Zo lijkt weidemelk in de winter meer op reguliere melk en in de zomer meer op biologische melk.

Meerdere factoren

De kwaliteit van melk wordt ook beïnvloed door factoren als bijvoorbeeld de omgeving, lactatiestadium en koeienras. Daardoor is het volgens Ningjing Liu lastig om verschillen tussen biologische en niet-biologische melk te beoordelen, maar niet onmogelijk.

Fraudegevoeligheid

De achterliggende reden van het onderzoek is de fraudegevoeligheid van biologische melk. De vraag naar het product neemt toe, maar het is lastig te controleren of melk die als biologisch wordt aangeboden daadwerkelijk biologisch is geproduceerd. Als aan de samenstelling van melk te meten is dat deze biologisch is geproduceerd, kan fraude worden voorkomen.
 

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.