Melkwinning

Lely schikt voor 49,5 miljoen dollar in de VS

Boeren in de VS met Lely Astronaut A4 melkrobots kunnen in aanmerking komen voor een schadeloosstelling
Boeren in de VS met Lely Astronaut A4-melkrobots kunnen in aanmerking komen voor een schadeloosstelling

Melkrobotfabrikant Lely heeft een schikking van 49,75 miljoen dollar (ruim 45 miljoen euro) getroffen in de VS in een rechtszaak over onvolkomenheden bij de melkrobot Lely Astronaut A4.

Lely laat via zijn advocaat Caius Ort weten het niet eens te zijn met de aantijgingen, maar wil met de schikking een langdurige juridische en kostbare strijd voorkomen. ‘Door de schikking kunnen we onze energie steken in dingen waarin we goed in zijn en werken aan duurzame en innovatieve oplossingen voor boeren.’

Schadeloostelling of robot inruilen

Volgens een van de advocatenkantoren die de claim indiende, Stueve Siegel Hanson LLP, maakte de melkrobot A4 de belofte van het schoonmaken van spenen en het correct aansluiten en uitmelken van de uiers niet waar. Dat zou tot gezondheidsproblemen en een lagere melkproductie en melkkwaliteit kunnen leiden. De claim die het kantoor in 2020 indiende, ging over de Lely Astronaut A4 die verkocht werd in de periode 2011 tot 2018. De claim en schikking gelden alleen voor Amerikaans melkveehouders. Het zou gaan om 1400 robots op ongeveer 400 bedrijven. De melkveehouders kunnen kiezen voor een schadeloosstelling of kunnen tegen een gereduceerd tarief de A4-melkrobots inruilen voor een A5-melkrobot.

Advocatenkantoor richt pijlen op melkrobotfabrikanten

Het advocatenkantoor meldt trots op zijn site dat het met succes ook een rechtszaak aanspande tegen DeLaval en diens VMS-melkrobot. Het kantoor heeft zich gespecialiseerd in het indienen van schadeclaims en richt zich op robotfabrikanten.

Nu onderzoekt het de mogelijkheid om ook schadeclaims in te dienen bij GEA en Galaxy (Fullwood) voor hun melkrobots. Daarvoor heeft het zelfs een website in het leven geroepen waar boeren zich kunnen aanmelden.

Lely wil verder geen inhoudelijk commentaar geven op de schikking.