Fotoserie: Eenmaal daags melken met mrij’s in Frankrijk
Op het Franse bedrijf van Frédéric en Damien Tijs lopen zo’n honderd mrij-koeien. Frédérics vader bracht het ras als emigrant naar Frankrijk.
De mrij’s passen volgens vader en zoon Tijs perfect in een biologische en extensieve bedrijfsvoering. Eén keer melken per dag is genoeg voor een redelijk rendement. ‘Onze hele bedrijfsvoering is gericht op zo weinig mogelijk input en dus kosten’, zegt Frédéric Tijs. ‘Dat vertaalt zich in een zeer lage melkopbrengst, maar zorgt wel voor voldoende rendement.’
Grasopbrengt 3,5 ton droge stof per hectare
Als zoon van een Nederlandse emigrant boert Frédéric met zijn zoon Damien (30) in de Franse gemeente Val de Briey, vlak onder Luxemburg. Een plek waar ruimte in overvloed is en de percelen niet duur zijn. Grond kost er afhankelijk van de grondsoort tussen de 6.000 en 15.000 euro per hectare. Daartegenover staat wel dat de grasopbrengst met gemiddeld 3,5 ton droge stof per hectare niet hoog is.
Productie van 4500 liter melk
Die extensieve manier van werken betekent veel beweiden en dat gebeurt met het zelfredzame mrij-ras. Het enige eiwit dat de mrij-koeien binnenkrijgen komt uit het gras. De productie ligt op 4500 kg melk met 4,5 procent vet en 3,5 procent eiwit. Omdat mrij een dubbeldoelras is, is de vleesverkoop een extra inkomstenbron.
Het septembernummer van Veeteelt bevat een reportage over dit Franse bedrijf. Hieronder zijn alvast foto’s van het bedrijf te bekijken, die gemaakt zijn door Quinten van Ooijen.