Melkwinning

Eén vacuümpomp voor meerdere melkrobots bij Boumatic

De nieuwe Gemini Up heeft een zelflerend camerasysteem
De nieuwe Gemini Up heeft een zelflerend camerasysteem

De vernieuwde Boumatic melkrobot Gemini Up heeft een extern geplaatste vacuümpomp en spoelunit die voor meerdere robots is te gebruiken.

Dat bespaart volgens Tom Huinink, directeur Robotic Technologies Europe, niet alleen energie en water, maar beperkt ook de aanschafkosten. ‘Om meer robots tegelijk te bedienen is een zwaardere pomp nodig. Afhankelijk van het aantal robots dat je aansluit, kan het daarom 8 tot 10 procent schelen in de kosten’, zo rekent Huinink voor. ‘En het bespaart onderhoud. Met de nieuwe robot gaan we terug van vier naar drie onderhoudsbeurten per jaar.’

Grote groepen koeien melken

Boumatic speelt met het modulair inzetten van robots in op de aantrekkende vraag naar batchmelken, het tegelijkertijd melken van grote groepen koeien met meerdere robots. ‘We hebben diverse aanvragen liggen van grote bedrijven die willen starten met batchmelken, iets wat wij overigens herdmelken noemen’, aldus Huinink. ‘Het voordeel van groepsgewijs koeien melken met robots is dat je de bestaande bedrijfsstructuur en het bedrijfsmanagement intact kunt laten. Zeker op grote bedrijven speelt dat een rol.’

Boumatic heeft al drie projecten verkocht die werken volgens het herdmelk-principe. ‘Naast grote bedrijven kiezen ook biologische bedrijven die graag hun koeien weiden hiervoor’, legt Huinink uit.

Voor het eerst inzet van AI bij camerasysteem

In de nieuwe Gemini Up is ook de melktechniek aangepast. Zo is de melkafvoer verbeterd. Ook maakt Boumatic voor het eerst gebruik van kunstmatige intelligentie via een zelflerend camerasysteem, dat de spenen zoekt voor het aansluiten van de tepelbekers. Ook lanceert Boumatic een nieuwe manier van reinigen van de (lange) melkleiding richting de melktank.