Kwaliteitsbericht uit Zutphen


Het systeem om de melkkwaliteit te bewaken is aan modernisering toe
maandag, 24 juni, 2019

Een envelop met een brief uit Zutphen blijft bij mij niet lang ongeopend. Een kwaliteitsbericht van zuivellab Qlip is geen goed nieuws.

Eersteklasmelk leveren is niet alleen een zakelijk belang, maar ook een sport. Veehouders die erin slagen jaren aaneengesloten zonder kortingspunten melk te leveren, worden door hun zuivelfabriek terecht in het zonnetje gezet: de hoge kwaliteit van de boerderijmelk is ook voor fabrieken de basis van hun succes.

Kiemgetal van 29

Nu betekent een brief uit Zutphen gelukkig niet altijd dat er sprake is van een kortingspunt, vaak betreft het een waarschuwing. Eind mei kregen wij zo’n waarschuwing, omdat het kiemgetal 29 was.

Dit heeft bij onze fabriek al wel financiële consequenties, maar dat was niet mijn grootste zorg, ik vroeg mij vooral af hoe dit kon. Ons kiemgetal zit stabiel ruim onder de 10. Ik heb daarom alles rond de reiniging van robots, de melkleiding en de tank nog eens kritisch bekeken, maar kon niets vinden.

De volgende leverantie is er automatisch ook weer op kiemgetal onderzocht en was het gelukkig weer 4. Die verhoging was gewoon toeval dus.

Kwaliteitssysteem al decennia hetzelfde

Het kwaliteitssysteem zoals wij dat kennen, is in de loop der jaren wel uitgebreid en verfijnd, maar toch in de basis al decennia hetzelfde gebleven: tweemaal per maand worden celgetal, kiemgetal en de aanwezigheid van boterzuur onderzocht en beoordeeld.

De onderzoeksmogelijkheden zijn in de loop van de tijd echter enorm verbeterd en sterk geautomatiseerd, van elke melkleverantie worden nu ook al het ureum en de zuurtegraad van het vet bepaald. Ook is de hoeveelheid melk per leverantie sterk toegenomen.

Zou het niet eens tijd worden om het hele systeem te herzien en voor elke leverantie alle kwaliteitsonderdelen te bepalen om vervolgens over een maandgemiddelde de beoordeling toe te passen? Groot voordeel voor melkveehouders is dat we veel minder voor een verrassing komen te staan en het toeval een kleinere rol speelt. Een incidentele verhoging blijft nooit meer onopgemerkt, maar dat is eerder een voordeel dan een nadeel.

Kwaliteitmelk van onbesproken hoog niveau

De kwaliteit van boerderijmelk in Nederland en Vlaanderen is van onbesproken hoog niveau. Het systeem om dit te bewaken is volgens mij echter aan modernisering toe, toeval moet niet bepalend zijn voor post uit Zutphen.


0 reacties

Het systeem om de melkkwaliteit te bewaken is aan modernisering toe
maandag, 24 juni, 2019

Een envelop met een brief uit Zutphen blijft bij mij niet lang ongeopend. Een kwaliteitsbericht van zuivellab Qlip is geen goed nieuws.

Eersteklasmelk leveren is niet alleen een zakelijk belang, maar ook een sport. Veehouders die erin slagen jaren aaneengesloten zonder kortingspunten melk te leveren, worden door hun zuivelfabriek terecht in het zonnetje gezet: de hoge kwaliteit van de boerderijmelk is ook voor fabrieken de basis van hun succes.

Kiemgetal van 29

Nu betekent een brief uit Zutphen gelukkig niet altijd dat er sprake is van een kortingspunt, vaak betreft het een waarschuwing. Eind mei kregen wij zo’n waarschuwing, omdat het kiemgetal 29 was.

Dit heeft bij onze fabriek al wel financiële consequenties, maar dat was niet mijn grootste zorg, ik vroeg mij vooral af hoe dit kon. Ons kiemgetal zit stabiel ruim onder de 10. Ik heb daarom alles rond de reiniging van robots, de melkleiding en de tank nog eens kritisch bekeken, maar kon niets vinden.

De volgende leverantie is er automatisch ook weer op kiemgetal onderzocht en was het gelukkig weer 4. Die verhoging was gewoon toeval dus.

Kwaliteitssysteem al decennia hetzelfde

Het kwaliteitssysteem zoals wij dat kennen, is in de loop der jaren wel uitgebreid en verfijnd, maar toch in de basis al decennia hetzelfde gebleven: tweemaal per maand worden celgetal, kiemgetal en de aanwezigheid van boterzuur onderzocht en beoordeeld.

De onderzoeksmogelijkheden zijn in de loop van de tijd echter enorm verbeterd en sterk geautomatiseerd, van elke melkleverantie worden nu ook al het ureum en de zuurtegraad van het vet bepaald. Ook is de hoeveelheid melk per leverantie sterk toegenomen.

Zou het niet eens tijd worden om het hele systeem te herzien en voor elke leverantie alle kwaliteitsonderdelen te bepalen om vervolgens over een maandgemiddelde de beoordeling toe te passen? Groot voordeel voor melkveehouders is dat we veel minder voor een verrassing komen te staan en het toeval een kleinere rol speelt. Een incidentele verhoging blijft nooit meer onopgemerkt, maar dat is eerder een voordeel dan een nadeel.

Kwaliteitmelk van onbesproken hoog niveau

De kwaliteit van boerderijmelk in Nederland en Vlaanderen is van onbesproken hoog niveau. Het systeem om dit te bewaken is volgens mij echter aan modernisering toe, toeval moet niet bepalend zijn voor post uit Zutphen.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.