vrijdag, 19 april, 2013 Enkele weken geleden werd in Vlaanderen bekend dat twee grote zuivelpartijen melk niet langer zomaar ophalen. De Belgische melkveehouderij was in rep en roer. Exponentiële groei Vlaamse bedrijvenRichting het postquotumtijdperk is in de Vlaamse melkveesector een enorme melkijver ontstaan. Er zijn minder bedrijven die meer koeien melken. De Belgische melkproductie noteert groeicijfers die voor de afgelopen zes jaar de tien procent ruim overstijgen. Het doorsnee melkveebedrijf is met 44 procent gegroeid. Vrije marktIn de nasleep van het quotumtijdperk met beperkte groeimogelijkheden is het voor de ondernemer een uitdaging om de nieuwe – vaak exponentiële – groei van zijn bedrijf te laten rijmen met bijvoorbeeld de factoren arbeid, grond en kapitaal. En hoe zet je de melk af? Het lijkt of binnen het quotumtijdperk iedereen is in slaap gewiegd wanneer het over de afzet van die melk gaat. In een vrije markt gaan immers heel wat meer zaken spelen. Melkafzet in Europese contextDat er ruimte is voor meer melk, mag blijken uit mondiale consumptiepatronen voor zuivel. Hoe die meer geproduceerde melk zijn weg vindt naar de markt is nog de vraag. Het is een denkoefening die bij de zuivelfabrieken alvast in volle gang is. Maar het is ook aan de melkveehouder om die denkoefening over melkafzet in zijn bedrijfsontwikkeling mee te nemen in de vernieuwde Europese context.
1 reactie
|
Denkoefening: hoe zet je melk af als het bedrijf groeit?
Enkele weken geleden werd in Vlaanderen bekend dat twee grote zuivelpartijen melk niet langer zomaar ophalen. De Belgische melkveehouderij was in rep en roer.
Als melkveehouder sta je er weinig bij stil: dat de melk van koeien zomaar om de twee tot drie dagen van het erf wordt weggehaald door de afnemer. Vaak gaat het om een jarenlange vertrouwensband tussen veehouder en melkfabriek. Het leeghalen van de melktank (door?) past in de routine van de dagen op een melkveebedrijf.
Exponentiële groei Vlaamse bedrijven
Richting het postquotumtijdperk is in de Vlaamse melkveesector een enorme melkijver ontstaan. Er zijn minder bedrijven die meer koeien melken. De Belgische melkproductie noteert groeicijfers die voor de afgelopen zes jaar de tien procent ruim overstijgen. Het doorsnee melkveebedrijf is met 44 procent gegroeid.
Vrije markt
In de nasleep van het quotumtijdperk met beperkte groeimogelijkheden is het voor de ondernemer een uitdaging om de nieuwe – vaak exponentiële – groei van zijn bedrijf te laten rijmen met bijvoorbeeld de factoren arbeid, grond en kapitaal. En hoe zet je de melk af? Het lijkt of binnen het quotumtijdperk iedereen is in slaap gewiegd wanneer het over de afzet van die melk gaat. In een vrije markt gaan immers heel wat meer zaken spelen.
Melkafzet in Europese context
Dat er ruimte is voor meer melk, mag blijken uit mondiale consumptiepatronen voor zuivel. Hoe die meer geproduceerde melk zijn weg vindt naar de markt is nog de vraag. Het is een denkoefening die bij de zuivelfabrieken alvast in volle gang is. Maar het is ook aan de melkveehouder om die denkoefening over melkafzet in zijn bedrijfsontwikkeling mee te nemen in de vernieuwde Europese context.
Reacties
Eigenlijk is het wel gek
REAGEER