maandag, 1 juni, 2020 ‘Het zijn rare tijden.’ Het is een uitspraak die je de hele dag hoort, in media, maar ook gewoon om je heen. Als boer behoren we tegenwoordig zelfs tot de groep cruciale beroepen. Die waardering vanuit de politiek is een mooie opsteker voor de landbouwsector. Als melkveehouder kunnen we ons gelukkig prijzen dat we in een sector zitten die vooralsnog relatief weinig last heeft van de huidige economische problemen. Op ons eigen erf voelen we de crisis overigens wel iets meer. Onze neventakken, zoals het ontvangen van groepen, kunnen niet meer doorgaan. VerbroederingAls ik om me heen kijk, lijkt het wel of iedereen zich een beetje kalm houdt in de sector sinds de start van de uitbraak van de coronacrisis. Sterker nog, ik constateer een soort van verbroedering. Zelfs FDF is rustig en maakte met trekkers een ode aan de vrijheid in plaats van er hekken mee om te rijden of een deur te forceren. Het zijn dus echt rare tijden. Melkproductie matigenCOVID-19 blaast bovendien de kracht van een coöperatie weer nieuw leven in. Onze biologische melkafzetcoöperatie Eko Holland heeft een oproep gedaan aan alle 180 leden om de melkproductie te matigen. Normaal stijgt de melkaanvoer toch wel snel 20 procent wanneer bij alle leveranciers de koeien naar buiten gaan. Die voorjaarspiek in melkaanvoer is altijd al lastig voor de coöperatie om goed te plaatsen, maar dit jaar zag het bestuur dat het door het coronavirus helemaal moeilijk zou zijn. Als de aanvoer niet te veel stijgt, is de melk ook in de huidige moeilijke zuivelmarkt goed te verwaarden bij onze vaste afnemers, zo was de aanname. Prijsdaling beperktDoor gezamenlijk koeien eerder droog te zetten, krachtvoer te matigen en meer melk aan de kalveren te voeren weten we als coöperatieleden de productie redelijk goed te reguleren. Dit jaar is de aanvoer maar enkele procenten gestegen. Daardoor is de prijsdaling zeer beperkt gebleven. Ik vind het echt bijzonder dat dit heeft gewerkt zonder pressiemiddel, boete of heffingssystematiek. Waar het met fosfaat destijds niet lukte om gezamenlijk onder het fosfaatplafond te blijven, omdat iedere veehouder voor zichzelf koos, lukt het Eko Holland verbazingwekkend goed. Ik ben er trots op om bij zo’n echte coöperatieve club te mogen horen.
0 reacties
|
Coronacrisis maakt coöperatief
![]() |
‘Het zijn rare tijden.’ Het is een uitspraak die je de hele dag hoort, in media, maar ook gewoon om je heen. Als boer behoren we tegenwoordig zelfs tot de groep cruciale beroepen. Die waardering vanuit de politiek is een mooie opsteker voor de landbouwsector.
Als melkveehouder kunnen we ons gelukkig prijzen dat we in een sector zitten die vooralsnog relatief weinig last heeft van de huidige economische problemen. Op ons eigen erf voelen we de crisis overigens wel iets meer. Onze neventakken, zoals het ontvangen van groepen, kunnen niet meer doorgaan.
Verbroedering
Als ik om me heen kijk, lijkt het wel of iedereen zich een beetje kalm houdt in de sector sinds de start van de uitbraak van de coronacrisis. Sterker nog, ik constateer een soort van verbroedering. Zelfs FDF is rustig en maakte met trekkers een ode aan de vrijheid in plaats van er hekken mee om te rijden of een deur te forceren. Het zijn dus echt rare tijden.
Melkproductie matigen
COVID-19 blaast bovendien de kracht van een coöperatie weer nieuw leven in. Onze biologische melkafzetcoöperatie Eko Holland heeft een oproep gedaan aan alle 180 leden om de melkproductie te matigen. Normaal stijgt de melkaanvoer toch wel snel 20 procent wanneer bij alle leveranciers de koeien naar buiten gaan. Die voorjaarspiek in melkaanvoer is altijd al lastig voor de coöperatie om goed te plaatsen, maar dit jaar zag het bestuur dat het door het coronavirus helemaal moeilijk zou zijn. Als de aanvoer niet te veel stijgt, is de melk ook in de huidige moeilijke zuivelmarkt goed te verwaarden bij onze vaste afnemers, zo was de aanname.
Prijsdaling beperkt
Door gezamenlijk koeien eerder droog te zetten, krachtvoer te matigen en meer melk aan de kalveren te voeren weten we als coöperatieleden de productie redelijk goed te reguleren. Dit jaar is de aanvoer maar enkele procenten gestegen. Daardoor is de prijsdaling zeer beperkt gebleven. Ik vind het echt bijzonder dat dit heeft gewerkt zonder pressiemiddel, boete of heffingssystematiek.
Waar het met fosfaat destijds niet lukte om gezamenlijk onder het fosfaatplafond te blijven, omdat iedere veehouder voor zichzelf koos, lukt het Eko Holland verbazingwekkend goed. Ik ben er trots op om bij zo’n echte coöperatieve club te mogen horen.
REAGEER