Melkwinning

Batchmelken in Denemarken: 830 koeien melken in 4 uur met 24 robots

De koeien in de wachtruime met 24 robots
De koeien in de wachtruime met 24 robots

In ruim vier uur tijd 830 koeien melken met 24 robots: sinds drie maanden gebeurt het op het Zuid-Deense melkveebedrijf Lønholm Agro Aps van Klaus Jakobsen. Daarmee is dit volgens DeLaval het bedrijf met het grootste batch-milking-systeem ter wereld.

DeLaval hield deze week in Denemarken een internationale persbijeenkomst om meer aandacht te vragen voor het systeem van batchmelken. Bij batchmelken worden de koeien, net als bij conventioneel melken, op vaste tijdstippen door melkrobots gemolken. De koeien kunnen dus niet vrijwillig en de hele dag naar de melkrobots gaan. Daarvoor zijn dan wel grotere aantallen melkrobots nodig, omdat de robots minder uur per dag actief zijn.  

Niet meeste koeien, wel meeste robots

Hoewel Lønholm Agro Aps met 830 melkkoeien niet het bedrijf is met de meeste koeien die via batchmelken worden gemolken, melkt het volgens DeLaval wel met het grootste aantal robots. In Amerika melkt een bedrijf 1930 koeien met 22 robots. ‘Het afgelopen jaar zijn er wereldwijd 150 robots opgestart via een batchmelksysteem’, vertelt Robert Jensen, robotspecialist bij DeLaval. ‘Amerika is in veel het grootste, maar in batchmelken niet’, vervolgt hij.

De reden dat melkveehouder Klaus Jakobsen voor meer robots op een kleiner aantal koeien koos, is dat hij de veestapel binnen een paar jaar wil uitbreiden naar 1400 koeien. Met deze 24 robots kan de veestapel zelfs uitgroeien tot 2000 koeien.

650 koeien in oude 2 x 12 melkstal

Tot dit jaar molk Jakobsen nog 650 jerseykoeien in een 2 x 12 melkstal. Dat nam veel arbeid en tijd, wel 8 uur, in beslag. Ook wilde hij het bedrijf uitbreiden. ‘Ik heb gekeken naar verschillende melksystemen, zoals naar een carrousel. Bij een carrousel zou ik minimaal drie mankrachten nodig hebben om straks 1400 koeien te melken, voor het batchmelken maar één. Dat laatste is in deze tijd waarin er weinig werknemers te vinden zijn een stuk handiger’, vertelt de melkveehouder.

Bovendien kunnen er terwijl de koeien worden gemolken, andere klussen worden gedaan. De werknemer van Lønholm Agro Aps zorgde er tijdens het melken voor dat er voer voor het voerhek lag en de ligboxen weer schoon waren, zo was tijdens de perspresentatie via een livestream vanuit de stal te zien.

Melken per productiegroep

Een ander voordeel van batchmelken vindt Jakobsen dat de koeien gemakkelijk per lactatiegroep gemolken kunnen worden en dat de melk van de verschillende productiegroepen gescheiden kan worden. Zo wordt de melk van de ‘zorgkoeien’ gescheiden van de rest.

Om te voorkomen dat er gewacht moet worden op een langzame koe in de groep die nog als enige in de robots staat, wordt de volgende groep alvast toegevoegd. Wanneer de koeien uit verschillende productiegroepen vanuit de robot in een gang bij elkaar komen, worden ze via selectiepoorten weer gescheiden.

Andere voordelen van batchmelken zijn volgens Jakobsen onder meer dat het met 24 melkrobots niet erg is als er een robot uitvalt en dat er een TMR- rantsoen gevoerd kan blijven worden. Jensen vat samen: ‘Het beste uit conventionele melksystemen en melkrobotsystemen komt samen in het batchmelken.’

Terugverdientijd twaalf jaar

De 24 robots in deze batchmelkopstelling zijn in twaalf jaar terugverdiend zo verwacht Jakobsen. Cijfers over de investering werden er niet gedeeld, maar de winst zit volgens de veehouder met name in arbeidsbesparing en werkgemak. ‘Batchmelken is een niche markt voor melkveehouders die met weinig arbeid minimaal 500 koeien willen melken of de ambitie hebben om naar dit aantal toe te groeien. ‘

Inmiddels worden de koeien van Lønholm Agro Aps al drie maanden lang twee keer daags via het batch milking-systeem gemolken. Batchmelken bevalt Jakobsen goed. ‘Vanaf de eerste dag werkte het systeem goed. Hoewel de koeien wel moesten wennen, hebben we geen een koe weg hoeven doen omdat zij het systeem niet begreep. Ook onze medewerkers zijn aan het systeem gewend. We willen niet meer terug.’

Video van rustig wachtende koeien in de wachtruimte

In deze korte video is te zien hoe een koppel jerseykoeien geduldig wacht todat ze gemolken mogen worden door een van 24 robots.

Batchmelken in Denemarken