Mechanisatie

Omzet Lely in 2023 met kwart toegenomen

Het gebruik van robotica en data nam in 2023 wereldwijd toe
Het gebruik van robotica en data nam in 2023 wereldwijd toe

Machinefabrikant Lely behaalde in 2023 haar verwachte omzet van 888 miljoen euro. Dat is 25 procent meer dan in 2022, toen er een omzet van 704 miljoen euro werd gehaald.

Door een tekort aan arbeidskrachten en de wens van boeren om de melkproductie en de diergezondheid te optimaliseren, nam het gebruik van robotica en data vorig jaar wereldwijd toe. De vraag naar robotica en data was in de volwassen markten in West-Europa volgens Lely het grootst, maar ook in Noord- en Zuid-Amerika en Azië zag de machinefabrikant de vraag stijgen. 

Opnieuw acht procent omzet naar R&D

Net als vorig jaar blijft Lely investeren in innovaties. Opnieuw reserveerde het acht procent van de omzet voor de afdeling R&D (onderzoek en innovatie). Hiermee wil Lely nieuwe innovaties ontwikkelen voor de Boerderij van de Toekomst, een visie waarin vijf thema’s centraal staan, zoals het verkleinen van de milieu-impact van de melkveehouderij en het dichter bij elkaar brengen van boer en consument. 

Gemengde gevoelens

Hoewel CEO van Lely, André van Troost, trots is op dit resultaat, heeft hij ook gemengde gevoelens. ‘Wereldwijd zien we nog steeds een groeiende vraag naar duurzaam geproduceerde zuivel. Tegelijkertijd hebben veel boeren het moeilijk door strengere regelgeving, lagere melkprijzen, hoge rentes en politieke onzekerheid. We blijven onze politici vragen om open te blijven staan voor innovatie, zodat de sector kan verduurzamen. Ook vragen we ze om de boeren duidelijkheid en een langetermijnperspectief te bieden, zodat ze de groeiende wereldbevolking kunnen blijven voeden’, meldt Van Troost. 

De lange termijn vooruitzichten voor robotica en datamanagement blijven volgens Lely goed. Al brengt 2024 wel uitdagingen met zich mee door de lage melkprijzen, hoge rente en politieke onrust.