Mechanisatie

Lely Exos volgend jaar commercieel op de markt

De Lely Exos vervoert het vers gemaaide gras zelfstandig naar het voerhek
De Lely Exos vervoert het vers gemaaide gras zelfstandig naar het voerhek

De Lely Exos komt volgend jaar commercieel op de markt. Dat maakte Lely vandaag bekend tijdens zijn jubileumdag. Er komen tien exemplaren op de markt, waarvan één bestemd voor de buitenlandse markt.

Met de Lely Exos wordt vers gras automatisch gemaaid en gevoerd. Vandaag de dag zijn er dertien van deze machines in werking op testbedrijven. Aan het eind van dit jaar loopt dit op naar twintig stuks, met uitbreiding naar het noorden van het land.

Maaien, vervoeren, voeren en bemesten in één

De programmagestuurde automatische en elektrische machine maait het gras volgens een ingesteld patroon, slaat dit op in een grote bak en vervoert dit vervolgens naar de stal. Hier verspreidt de machine automatisch het verse gras voor het voerhek, waarna het aan de volgende ronde begint of terugrijdt naar het oplaadpunt. Tijdens het maaien verspreidt de machine daarnaast een meststof over het gemaaide land.

Arbeidsbesparing

In de bak van de Exos kan 1000 kilogram gras vervoerd worden. De machine is met alle werkzaamheden twee uur bezig. Hierdoor kan de machine meerdere keren per dag, zowel overdag als ’s nachts rijden en krijgen de koeien de hele dag vers gras gevoerd. Het lichte gewicht van de machine zorgt ervoor dat er weinig druk op het land wordt uitgeoefend en de machine van het vroege voorjaar tot late najaar kan rijden. Ook aan vogelnesten is gedacht. Deze kunnen in het programma van de Exos worden ingevoerd, zodat de machine hieromheen rijdt.

Doordat de machine alles automatisch doet, wordt er flink bespaard op arbeid bij het voeren van vers gras.

Terugverdientijd van 5 tot 7 jaar

Dat de Exos een niche-product blijft, verwacht commercieel directeur Gijs Scholman niet. ‘Een melkveebedrijf met 140 melkkoeien en 40 hectare land achter de stal verdient de Exos in vijf tot zeven jaar terug. Er zijn best wel veel bedrijven met deze aantallen’, stelde hij. De commercieel directeur liet wel weten dat het voor nu nog belangrijk is dat het grasland rondom het bedrijf ligt. De Exos kan over de weg, maar dit is nog niet toegestaan door de overheid.

Focus op boerderij, niet op enkel de koe

Met de Exos wil Lely bijdragen aan een goed leven van de boer. ‘We hebben met onze producten veel gefocust op de koe, maar willen nu en in de toekomst nog meer focus leggen op het verbeteren van het leven van de boer’, stelde CEO André Troost van Lely. Met de nieuwe Boerderij van de toekomst heeft Lely zijn focusgebieden in beeld gebracht: dierenwelzijn, verbeterd milieu, duurzame en nutritionele producten, kopende consumenten en winstgevendheid.

Duidelijkheid nodig

Scholman ziet veel potentie in de Nederlandse melkveehouderij, mits de aandacht op deze focusgebieden ligt. ‘Er is zeker veerkracht in Nederland, alleen zitten we nu nog op slot. Er is duidelijkheid nodig vanuit de politiek. Wij willen bijdragen aan oplossingen’, vertelde hij. De commercieel directeur geeft aan dat Lely met het hoofdkantoor in Nederland nog steeds goed zit. ‘We hebben hier goed gekwalificeerde medewerkers en testbedrijven.'

Veeteelt maakte afgelopen jaar nog een video van de Exos bij melkveehouder Peter van Oosterhout.