Mechanisatie

GEA ontwikkelt programma voor automatisch droogzetten

Het AutoDry systeem bereidt koeien in tien dagen automatisch voor op de droogstand
Het AutoDry systeem bereidt koeien in tien dagen automatisch voor op de droogstand

Het bedrijf GEA Farm Technologies heeft een programma ontwikkeld dat koeien automatisch voorbereidt op de droogstand. Een algoritme zorgt ervoor dat het melkstel vanaf tien dagen voor de geplande droogzetdatum bij iedere melkbeurt een beetje eerder wordt afgenomen.

Het 'AutoDry systeem' komt in het eerste kwartaal van 2023 op de markt en is in eerste instantie alleen beschikbaar voor conventionele melkstallen. Op de beurs Eurotier kreeg het programma van GEA een gouden innovatie award.

Algoritme imiteert natuur

Volgens GEA zorgt het 'AutoDry' systeem ervoor dat de koe op een natuurlijke wijze zakt in productie. Daarmee wordt een te hoge melkdruk aan het begin van de droogstand voorkomen en vermindert het risico op mastitis. 'Eigenlijk is AutoDry  heel simpel te gebruiken’, vertelt Lilian Schmalenstroer, woordvoerster bij GEA. ‘Het is een algoritme dat je in het GEA computerprogramma kan activeren.' Tien dagen voor droogstand zorgt dit algoritme ervoor dat het melkstel dag na dag steeds vroeger wordt afgenomen. ‘Net zoals in de natuur. Een kalfje dat opgroeit bij de moeder, zal mettertijd ook minder gezoogd worden', legt Schmalenstroer uit. De natuurlijke regressie van de uier heeft volgens haar een positief effect op de volgende lactaties. .