Mechanisatie

GEA ontwikkelt programma voor automatisch droogzetten

Het AutoDry systeem bereidt koeien in tien dagen automatisch voor op de droogstand
Het AutoDry systeem bereidt koeien in tien dagen automatisch voor op de droogstand

Het bedrijf GEA Farm Technologies heeft een programma ontwikkeld dat koeien automatisch voorbereidt op de droogstand. Een algoritme zorgt ervoor dat het melkstel vanaf tien dagen voor de geplande droogzetdatum bij iedere melkbeurt een beetje eerder wordt afgenomen.

Het 'AutoDry systeem' komt in het eerste kwartaal van 2023 op de markt en is in eerste instantie alleen beschikbaar voor conventionele melkstallen. Op de beurs Eurotier kreeg het programma van GEA een gouden innovatie award.

Algoritme imiteert natuur

Volgens GEA zorgt het 'AutoDry' systeem ervoor dat de koe op een natuurlijke wijze zakt in productie. Daarmee wordt een te hoge melkdruk aan het begin van de droogstand voorkomen en vermindert het risico op mastitis. 'Eigenlijk is AutoDry  heel simpel te gebruiken’, vertelt Jeroen Luiten, Global Milking Expert bij GEA. ‘Het is een algoritme dat je in het GEA computerprogramma kan activeren.' Tien dagen voor droogstand zorgt dit algoritme ervoor dat het melkstel dag na dag steeds vroeger wordt afgenomen. ‘Net zoals in de natuur. Een kalfje dat opgroeit bij de moeder, zal mettertijd ook minder gezoogd worden', legt Luiten uit. De natuurlijke regressie van de uier heeft volgens haar een positief effect op de volgende lactaties. 

Zakken in melkproductie, zonder gezondheidsproblemen

‘Wanneer een koe nog teveel melk geeft en binnenkort dient drooggezet te worden, moet deze zo snel mogelijk zakken in melkproductie. Menig melkveehouder ontzegd zijn dier daarom drinkwater of voedert het enkel nog stro en water’, vertelt Luiten. ‘En dat is problematisch. Gedurende de lactatie krijgt het dier een stabiel toprantsoen en net voor de cruciale droogstand, gooi je haar vertering om. Daar wordt het dier gewoonweg ziek van.’ Maar ook het apart huisvesten van het dier, om dan af en toe nog eens te melken om de liters te drukken, kost tijd en geld.  ‘Een WUR-studie toonde aan dat een landbouwer bij dergelijk management, €40 per koe per jaar verliest ten opzichte van het AutoDry systeem. Dit door melkderving en aanrekening van de extra arbeidskosten.’   

Voorlopig alleen conventionele melksystemen

Voorlopig is de AutoDry alleen voor conventionele melksystemen beschikbaar. Luiten: ‘Anders dan bij robots liggen de melkintervallen bij deze systemen (visgraat, zij-aan-zij, carrousel) heel strak vast. Hoe nauwkeuriger de melkgift wordt bepaald, hoe nauwkeuriger het algoritme werkt. Bij melkrobots is dit eerder wisselvallig.’ Maar Luiten benadrukt ook het belang om dit ritme op melkrobots. ‘Deze koeien worden dankzij het automatisch melken persistenter, wat droogzetten bemoeilijkt. AutoDry is hier een oplossing die voor de melkrobots momenteel nog getest wordt.

‘Dit algoritme zal binnenkort onder de vorm van een Module in het DairyPlan van GEA te verkrijgen en aan te kopen zijn’, vertelt Luiten. ‘Het specifieke algoritme dat wetenschappelijk getest en voorgeschreven is staat vast, maar zal ook in aantal dagen en ritme, aan te passen zijn in functie van het bedrijf.