Markt

Overschot aan biologische melk in Frankrijk en Duitsland

Vorig jaar werd er in Duitsland en Frankrijk fors meer biologische melk geproduceerd dan werd geconsumeerd
Vorig jaar werd er in Duitsland en Frankrijk fors meer biologische melk geproduceerd dan werd geconsumeerd

In Duitsland is het afgelopen jaar meer biologische melk geproduceerd, terwijl er minder is verkocht. In Frankrijk verwacht men dat ruim 40 procent van de biologische melk dit jaar gangbaar wordt verwerkt.

Op de Duitse markt werd volgens BW Agrar 5 procent meer biologische melk geproduceerd, tegenover een daling van 10 procent in verkoop. Met de groei in productie kwam er in totaal 100 miljoen kg biologische melk op de markt als gangbare melk. De Duitse consument moest 50 cent meer betalen voor biologische melk in het afgelopen jaar, wat de daling kan verklaren.

Overschot van 530 miljoen kg melk

In Frankrijk wordt dit jaar ook een groot overschot verwacht, meldt Franse nieuwssite Ouest France. Waar het in Duitsland gaat om 100 miljoen kg, schat de commissie Biologisch van het economisch instituut voor de zuivelindustrie Cniel het overschot in op 530 miljoen kg. De verkoop zakte vorig jaar met 18 procent vergeleken met 2020.

20 miljoen euro schade voor biologische melkveehouders

De daling in consumptie van biologische melk heeft in Frankrijk financiële gevolgen voor de biologische verwerkers en melkveehouders. Het overschot van vorig jaar leidde al tot 40 miljoen euro verlies bij de verwerkende bedrijven en volgens Cniel kostte het de melkveehouders gezamenlijk 20 miljoen euro. De organisatie wil 71 miljoen euro aan financiële steun aanvragen en hoopt dat de Franse overheid het gebruik van biologische zuivel stimuleert.