Markt

Cashflow in Vlaanderen na piek terug op 13 cent

geld
Voor dit najaar zit er volgens de Europese Commissie geen sterke melkproductiestijging meer in

De cashflow op Vlaamse melkveebedrijven is in het tweede kwartaal van 2023 gezakt naar 13 cent per liter melk.

Dat is nog steeds bovengemiddeld, meldt de Belgische Bank KBC in de conjunctuurbarometer van de melkveehouderij. Over de afgelopen vijf jaar lag de gemiddelde cashflow op een kleine 10 cent per liter melk.

Hogere productie, lagere vraag

De cashflow – het verschil tussen inkomende en uitgaande geldstromen (inclusief rente en aflossing) – daalde doordat de Europese zuivelproductie steeg, terwijl de vraag naar zuivel vanuit China terugliep. Dat resulteerde in dalende melkprijzen in de eerste maanden van 2023. Tegelijkertijd daalden ook de opgelopen kosten, waardoor de cashflow niet evenredig meedaalde.

Record-cashflow in oktober 2022

De cashflow bereikte een hoogtepunt in oktober 2022 met 28 cent per liter melk, ondanks de sterk gestegen kosten voor voer, energie en kunstmest. Deze hoge cashflow was volgens KBC het gevolg van een onbalans in de wereldzuivelmarkt. Door de slechte weersomstandigheden in de melkproducerende regio’s wereldwijd stagneerde de melkproductie, terwijl de vraag naar zuivelproducten bleef stijgen.

Geen negatieve cashflow sinds 2016

Over de hele periode 2018-2022 kwam de cashflow op Vlaamse melkveebedrijven niet negatief uit. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2015 en 2016. 

Voor dit najaar zit er volgens KBC geen sterke melkproductiestijging meer in.

cashflow